Właściwości i potencjalne zastosowanie hydrożeli w produkcji drobiarskiej


Michalina Adaszyńska-Skwirzyńska


Biopolimery znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach nauki. Coraz popularniejsze stają się hydrożele, które można zdefiniować jako produkt będący spęczniałą̨ wodą, polimeryczną siecią wytwarzaną w wyniku prostej reakcji monomerów. Według innej definicji, hydrożel to materiał polimerowy charakteryzujący się zdolnością do pęcznienia i zatrzymywania wody w swojej strukturze, nie rozpuszczając się w niej. Hydrożele uznawane są także jako układy koloidalne, w których woda stanowi ośrodek dyspersyjny (Ahmed, 2015; El Sayed, 2023). Hydrożele możemy podzielić na chemiczne i fizyczne. Hydrożele chemiczne, charakteryzują się dużą odpornością chemiczną oraz termiczną, a podczas ich sieciowania powstają trwałe wiązania. Usieciowane chemiczne może być prowadzone na drodze rodnikowej polimeryzacji monomerów o małych masach cząsteczkowych przy użyciu czynnika sieciującego. Inną metodą wytwarzania hydrożeli chemicznych jest reakcja komplementarnych grup polimerów rozpuszczalnych w wodzie, które posiadają grupy hydroksylowe, karboksylowe lub aminowe (Li i wsp., 2021; El Sayed, 2023).


Piśmiennictwo:


1.     Acevedo-Puello V., Figueroa-López K.J., Ortega-Toro R. Gelatin-Based Hydrogels Containing Microcrystalline and Nanocrystalline Cellulose as Moisture Absorbers for Food Packaging Applications. Journal of Composites Sciences, 2023,7,337.

2.     Ahmed E. M. Hydrogels: Preparation, characterization and applications: A review. Journal of Advanced Research, 2015, 6, 105-121.

3.     Areaaer, A.H., Almrsomi T.S., Hammod A.J. Effect of Fasting and Early Feeding by Using Hydro-Gel 95 after Hatching on the Growth Parameters of Broiler Chicks. The Scientific Journal of King Faisal Universit, 2020, 21, 50-54.

4.     Bialik-Wąs K., Pielichowski K. Polimerowe opatrunki hydrożelowe dla zastosowań biomedycznych. Czasopismo Techniczne. Chemia, 2011, 2: 39-52.

5.     Boguń M. Nanokompozytowe włókna alginianowe i kompozyty z ich udziałem do zastosowań́ w inżynierii biomateriałowej Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 2010, 1062: 1-21.

6.     Gupta P., Vermani K., Garg S. Hydrogels: from controlled release to pH- responsive drug delivery. Drug Discoveries & Therapeutics, 2002, 10: 569-578.

7.     Hu X., Wang Y., Zhang L., Xu M. Construction of Self-Assembled Polyelectrolyte Complex Hydrogel Based on Oppositely Charged Polysaccharides for Sustained Delivery of Green Tea Polyphenols. Food Chemistry, 2020, 306, 125632.

8.     Ibrahim,D., Ismail,T.A., Khalifa, E., Abd El-Kader, S.A., Mohamed, D.I.; Mohamed, D.T., Shahin, S.E., Abd El-Hamid, M.I. Supplementing Garlic Nanohydrogel Optimized Growth, Gastrointestinal Integrity and Economics and Ameliorated Necrotic Enteritis in Broiler Chickens Using a Clostridium perfringens Challenge Model. Animals 2021,11,2027.

9.     Li J., Jia X., Yin L. Hydrogel: Diversity of Structures and Applications in Food Science. Food Reviews International, 2021, 37, 313-372,

10. Liu Y., Wang R., Wang D., Sun Z., Liu F., Zhang D., Wang D. Development of a food packaging antibacterial hydrogel based on gelatin, chitosan, and 3-phenyllactic acid for the shelf-life extension of chilled chicken. Food Hydrocolloids, 2022, 127, 107546

11. Lowman Z., Parkhurst C. The effect of feeding Hydrogel-95 to emu chicks at hatch. Journal of Applied Poultry Research, 2014, 23,129-131.

12. Maman A.H., Ozlu S., Ucar A., Elibol O. Effect of chick body temperature during post-hatch handling on broiler live performance. Poultry Science, 2019, 98, 244–250.

13. Pluta J., Karolewicz B. Hydrogels: properties and applications in the technology of drug form. The characeristic hydrogels. Polimery w Medycynie, 2004, 34, 3-19.

14. Özlü S., Erkuş T., Kamanl S., Nicholson A.D., Elibol O. Influence of the preplacement holding time and feeding hydration supplementation before placement on yolk sac utilization, the crop filling rate, feeding behavior and first-week broiler performance. Poultry Science, 2022, 101, 102056.

15. Souza da Silva C., Molenaar R., Giersberg M.F., Rodenburg T.B., van Riel J.W., De Baere K., Van Dosselaer I., Kemp B., van den Brand H., Jong I.C. Day-old chicken quality and performance of broiler chickens from 3 different hatching systems. Poultry Science, 2021, 100, 100953.

16. Van der Pol C.W., Maatjens C., Aalbers G., Van Roovert-Reijrink I. Effect of feed and water access on hatchling body weight changes between hatch and pull. Proceedings of the 20th European Symposium on Poultry Nutrition, 2015, Prague, Czech Republic.

 

17. Willemsen H., Debonne M., Swennen Q., Everaert N., Careghi C., Han H., Bruggeman V., Tona K., Decuypere E. Delay in feed access and spread of hatch: importance of early nutrition. World’s Poultry Science Journal, 2010, 66, 177–188.

18. Zhang, Y. S., Khademhosseini, A. Advances in Engineering Hydrogels. Science, 2017, 356, eaaf3627.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma