Pasze objętościowe w żywieniu drobiu wodnego


Jakub Biesek, Iwona Zaremba


Układ pokarmowy drobiu wodnego (gęsi, kaczki) różni się budową od drobiu grzebiącego (kury, indyki). Obecność wola rzekomego czy bardziej rozwinięte jelita ślepe spowodowały przystosowanie tych ptaków do pobierania większej ilości włókna surowego w paszy, a także trawienia tego składnika. Jest to związane z silnie rozwiniętą populacją mikrobioty jelit ślepych. W związku z tym istnieje możliwość skarmiania drobiu wodnego paszami objętościowymi, w tym zielonką oraz kiszonką. Zakiszone pasze stanowią naturalne źródło bakterii (probiotyków), a także wpływają na perystaltykę układu trawiennego, co przekłada się na wzrost i funkcjonowanie organizmu. Zatem, czy żywienie drobiu wodnego kiszonkami stanowi dobrą alternatywę dla intensywnego żywienia pełnoporcjowymi mieszankami paszowymi?

Piśmiennictwo:

1.      Altaher Y.W., Jahromi M.F., Ebrahim R., Zulkifli I., Liang J.B. 2015. Lactobacillus Pentosus Ita23 and L. Acidipiscis Ita44 Enhance Feed Conversion Efficiency and Beneficial Gut Microbiota in Broiler Chickens. Brazilian Journal of Poultry Science, 17, 159 – 164.

2.      Annual Report of AVEC. 2022. https://avec-poultry.eu/wp-content/uploads/2022/09/AVEC-annual-report-2022_FINAL-WEB.pdf data dostępu: 10.03.2023 r.

3.      Damayanti E., Istiqomah L., Saragih J.E., Purwoko T., Sardjono. 2017. Characterization of Lactic Acid bacteria as Poultry Probiotic Candidates with Aflatoxin B1 Binding Activities. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, Volume 101, The International Conference on Natural Products and Bioresource Science 2017 (ICONPROBIOS 2017) 23–24 October 2017, Balai Kartini Convention Center, Jakarta, Indonesia, 101, 012030.

4.      Karwowska M., Grabowicz M., Stadnik J., Szterk P., Bernacki Z., Dolatowski Z.J. 2017. The effect of corn or beet pulp silage supplemented diet on production parameters, oxidative stability of muscles and fatty acid composition of abdominal fat in geese. Annals of Animal Science, 17, 887 – 902.

5.      Kiczorowski P., Kiczorowska B., Samolińska W., Szmigielski M., Winiarska-Mieczan A. 2022. Effect of fermentation of chosen vegetables on the nutrient, mineral, and biocomponent profile in human and animal nutrition. Scientific Reports, 12, 13422.

6.      Kokoszyński D., Bernacki Z., Grabowicz M., Stańczak K. 2014. Effect of corn silage and quantitative feed restiriction on growth performance, body measurements, and carcass tissue composition in White Kołuda W31 geese. Poultry Science, 93, 1993 – 1999.

7.      Mazanowski A. 2012. Hodowla i chów gęsi. Red. Adamski M. Wydanie I. Wydawnictwo APRA, Osielsko.

8.      Praca zbiorowa. 2013 (2001). Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, tom 3. Paszoznawstwo. Red. Jamroz D. Wydanie II, zmienione. Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., Warszawa.

9.      Praca zbiorowa. 2015 (2001). Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt. Red. Jamroz D. Wydanie II, zmienione. Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., Warszawa.

10.  Praca zbiorowa. 2015 (2001). Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt. Red. Jamroz D. Wydanie II, zmienione. Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., Warszawa.

11.  Praca zbiorowa. 2018. Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu. Red. Smulikowska S., Rutkowski A. Wydanie V, zmienione. Wydawnictwo IFiŻZ PAN, Jabłonna; PB WPSA, Poznań. APRA Osielsko.

12.  Puchajda H., Faruga A., Pudyszak K. 1997. Effect of silages on the yield and quality of meat two lines of goose. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 6, 141 – 147.

13.  Ridla M., Allaily A., Nikmah F.K., Ramli N. 2014. Performance of Mojosari Alabio males ducks fed complete ration silage. Animal Production, 16, 176 – 182.

14.  Sandi S., Sari M.L., Yosi F., Sahara E., Maharani B.P., Asmak A., Rofiq M.N., Ali A.I.M. 2022. Organic acid and probiotic derived from grass silage improved egg quality in Pegagan laying duck: a research note. Tropical Animal Health and Production, 54, 65.

15.  Sikora J. 2022. https://bydgoszcz.tvp.pl/64981866/ponad-235-tysiaca-ton-pozyskanej-gesiny-w-2022-roku data dostępu: 10.03.2023 r.

16.  Singh A.K., Kim W.K. 2021. Effects of Dietary Fiber on Nutrients Utilization and Gut Health of Poultry: A Review of Challenges and Opportunities. Animals, 11, 181.

17.  Song Y., Li Y., Zheng S., Dai W., Shen X., Zhang Y., Zhao W., Chang G., Xu Q., Chen G. 2017. Effects of forage feeding versus grain feeding on the growth performance and meat quality of Yangzhou geese. British Poultry Science, 58, 397 – 401.

18.  Utnik-Banaś K., Żmija J. 2018. Rynek gęsi w Polsce. Roczniki Naukowe Towarzystwa Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. Roczniki Naukowe SERIA, XX, 157 – 163.

19.  Vetesi M., Mezes M., Gaal T., Baskay G. 1992. Effect of bulk feeds (alfalfa hay, corn silage) on the metabolism and liver parameters of growing geese. Acta Veterinaria Hungarica, 40, 231 – 237.

20.  Weinberg Z.G., Muck R.E., Weimer P.J., Chen Y., Gamburg M. 2004. Lactic acid bacteria used in inoculants for silage as probiotics for ruminants. Applied Biochemistry and Biotechnology, 118, 1 – 9.  

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma