Kompendium o piórach – budowa, zagrożenia i wskazówki w produkcji


Zuzanna Brzycka, Weronika Ragus, Monika Grzybulska, Jakub Biesek


Pióra jako naturalna okrywa ciała ptaków, doceniane są przez ludzi od wieków. Ich wszechstronność wynika ze zróżnicowanej budowy. Stanowią one ochronę przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi i urazami mechanicznymi. Umożliwiają lot, kamuflaż czy znalezienie partnera. Głównym składnikiem piór są białka. Dobrej jakości pióra mogą być oznaką poprawnego utrzymania ptaków oraz pozwalają na wyeliminowanie zagrożeń i chorób związanych z upierzeniem drobiu.

Piśmiennictwo:

1.      Baran M. 2011. Techniki chromatograficzne stosowane w analizie związków tworzących i opłaszczających pióra ptaków. Camera Separatoria, Volume 3, Number 1, June, 33-48.

2.      Praca zbiorowa. 2015. Sygnały kur nieśnych. Edycja polska pod redakcją Adamski M. Wyd. APRA, Osielsko, Polska.118-119

3.      Bień D., Piotruk J., Matuszewski A., Łukasiewicz M. 2020. Jakość upierzenia- co z faktem, gdy mój ptak nie jest piękny? Drób ozdobny, Październik, 6-7.

4.      Davidson I. 2009. Diverse Uses of Feathers with Emphasis on Diagnosis of Avian Viral Infections and Vaccine Virus Monitoring. Brazilian Journal of Poultry Science, Jul-Sep, v.11, n.3, 139-148.

5.      Gilewski R., Wężyk S. 2022. Dobra okrywa piór- ważna dla rozwoju kurcząt brojlerów. Ogólnopolski Informator Drobiarski, 4, 2022.

6.      Herbut E. 2018. Puch od gęsi Białej Kołudzkiej. Wiadomości Zootechniczne, R. LVI 1:178-173.

7.      Praca zbiorowa. 2021. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1 Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt. Pod redakcją Jamroz. D. Wyd. PWN, 40-120.

8.      Konarkowski A. 2020. Kury nioski potrzebują witamin. Proste, ale…, cz. 2. Polskie Drobiarstwo, 10, 34-36.

9.      Praca zbiorowa. 2019. Choroby Drobiu. Pod redakcją Mazurkiewicz M., Wieliczko A. Wyd. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.Wrocław, 620-666.

10.  Kozdruń W., Czekaj H. 2020. Znaczenie piór i upierzenia w patologii drobiu. Polskie Drobiarstwo, 10, 31-33.

11.  Leeson S., Walsh T. 2004. Feathering in commercial poultry II. Factors influencing feather growth and feather loss. World’s Poultry Science Journal, 60(1), 52-63.

12.  Martinez- Hernández A. L., Velasco- Santos C., de Icaza M., Castaño V. M. 2005. Microstructural characterisation of keratin fibres from chicken feathers. Int. J. Environment and Pollution, Vol. 23, No. 2.

13.  Praca zbiorowa. 2008. Choroby Drobiu. Edycja polska pod redakcją Wieliczko A. Wyd. Edra Urban & Partner, Wrocław, 554-556.

14.  Thiruvenkaden A.K., Panneerselvam S., Prabakaran R. 2010. Layer breeding strategies: an overview. World’s Poultry Science Journal, 66(3), 477-502.

15.  Van Emous R., Van Krimpen M.M. 2019. Effects of nutritional interventions on feathering of poultry – a review. Poultry Feathers and Skin: The Poultry Integument in Health and Welfare. Redakcja: Olukosi, O.A., Olori, V.E., Helmbrecht, A., Lambton, S., French, N.A., Eds.; CAB International: Wallingford, UK, 2019, 133–150

16.  Zepp M., Louton H., Erhard M., Schmidt P., Helmer F., Schwarzer A. 2018. The influence of stocking density and enrichment on the occurrence of feather pecking and aggressive pecking behaviour in laying hen chicks. Journal of Veterinary Behavior, 2, 9-18.

17.  Zonenberg Ł., Drażbo A. 2018. Wpływ żywienia kurcząt brojlerów mieszankami o zwiększonym poziomie metioniny na jakość mięśni piersiowych w różnym czasie przechowywania próżniowego w warunkach chłodniczych. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 14, nr 2, 49-60.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma