Bakterie z rodzajów Salmonella i Escherichia najczęściej występującą mikroflorą patogenną w mięsie drobiowym


Elżbieta Hać-Szymańczuk, Aneta Cegiełka, Marta Chmiel


Rynek drobiu jest najszybciej rozwijającym się segmentem światowej produkcji mięsa. Produkcja i konsumpcja mięsa drobiowego wzrasta średnio o ok. 5% rocznie. Pozyskiwanie mięsa drobiowego w porównaniu z pozyskiwaniem mięsa dużych zwierząt rzeźnych jest o wiele bardziej ekonomiczne ze względu na krótki cykl produkcyjny [8, 11]. Drób rzeźny stanowią wszystkie udomowione gatunki drobiu, przede wszystkim kurczęta, kury, kaczki, indyki i gęsi. Największy udział w wykorzystaniu technologicznym, ponad 80%, mają kurczęta, tzw. brojlery. Ptaki te charakteryzuje doskonałe umięśnienie i szybkie tempo wzrostu, a ich mięso ma wysoką zawartość białka w stosunku do ilości tłuszczu [6, 16, 17].

Piśmiennictwo:

1.           Adams M. R., Moss M. O. 2000: Food microbiology. Second Edition. Wydawnictwo Royal Society of Chemistry, United Kingdom, 48

2.           Aksu H., Bostan K., Aydin A., Yildirim M., Keles O. 2006: Disinfection of eggshells contaminated with Salmonella enteritidis. Medycyna Weterynaryjna 62 (6), 641-643

3.           Antunes P., Mourão J., Campos J., Peixe L. 2016: Salmonellosis: the role of poultry meat. Clinical Microbiology and Infection, 22, 110–121

4.           Bełkot Z., Pełczyńska E. 2009: Wpływ systemu chłodzenia na trwałość mięsa kurcząt w czasie przechowywania w chłodni. Medycyna Weterynaryjna, 65 (1), 46–50

5.           Binek M., Malicki K. 2004: Zarys klinicznej bakteriologii weterynaryjnej Tom II. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 92-129

6.           Borowy T., Kubiak M. S. 2012: Walory odżywcze mięsa drobiowego. Gospodarka Mięsna 64 (3), 24-26

7.           Bryan F. L., Doyle M. P. 1995: Health risks and consequences of Salmonella and Campylobacter jejuni in raw poultry. Journal of Food Protection 58, 326

8.           Cegielska-Radziejewska R., Woś Z. 2004: Higiena mięsa i przetworów drobiowych. W: Mięso i przetwory drobiowe - technologia, higiena, jakość. Autor: Grabowski T., Kijowski J., Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 341-364

9.           Deshpande S.S. 2002: Handbook of Food Toxicology, 478-496, 666

10.         Dorsa W. J., Cutter C. N., Siragusa G. R. 1997: Effects of acetic acid, lactic acid and trisodium phosphate on the microflora of refrigerated beef carcass surface tissue inoculated with Escherichia coli O157:H7, Listeria innocua, and Clostridium sporogenes. Journal of Food Protection, 60, 619–624

11.         Eurostat 2020: Agriculture, forestry and fishery statistics - 2020 edition, 5057, [Internet document]. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/12069644/KS-FK-20-001-EN-N.pdf/a7439b01-671b-80ce-85e4-4d803c44340a?t=1608139005821.

12.         Hać-Szymańczuk E., Cegiełka A., Lipińska E. 2021: Jakość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne mięsa drobiowego oraz przetworów, Gospodarka Mięsna, 7, 27-30

13.         Kolasa A., Rzedziecki J., Skowron M. 2007: Influence of the therapy of laying hens with selected antibiotics on the presence of Salmonella Enteritidis nn the contents of the eggs. Medycyna Weterynaryjna 63 (10), 1168-1171

14.         Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. 2009: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy i środowisko ich występowania. Tom I. Wydawnictwo PWN, Warszawa, 253-264

15.         Lipiński K. 2008: Żywienie jako czynnik ograniczający zakażenie żywności bakteriami Salmonella. Trzoda Chlewna 46 (8/9), 86-90.

16.         Mead G. C. 2004: Microbiological quality of poultry meat: a review. Brazilian Journal of Poultry Science, 6 (3), 135–142

17.         Molenda J. 2010: Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 273–280

18.         Molska I. 2007: Znaczenie bakterii z rodziny Enterobacteriaceae w produktach spożywczych. Przemysł Spożywczy 61 (3), 30-32

19.         Müller G. 1983: Podstawy mikrobiologii żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 16-54.

20.         Quinn P.J., Markey B.K. 2001: Veterinary Microbiology and Microbiological Disease. Enterobacteriaceae. Wydawnictwo Wiley-Blackwell, 114-118

21.         Radkowski M., Mikołajczyk A. 2009: Wpływ kwasu cytrynowego na unieszkodliwianie pałeczek Salmonella w mięsie drobiowym. Medycyna Weterynaryjna 65 (12), 840-843

22.         Raport RASFF: https://food.ec.europa.eu/system/files/2022-07/acn_annual-report_2021-final.pdf

23.         Sadkowska-Todys M., Czarkowski M. 2009: Salmonellozy w 2007 roku. Przegląd Epidemiologiczny, 63 (2), 229-235

24.         Stasiak D. M, Dolatowski Z. J., Kordowska-Wiater M. 2007: Ogólna liczba drobnoustrojów oraz salmonelli na powierzchni skóry tuszek kurcząt brojlerów po sonikacji. Medycyna Weterynaryjna 63 (10), 1230–1233

25.         Tereszkiewicz K., Pigoń M., Molenda P., Choroszy K. 2018: Wpływ warunków przechowywania zamrażalniczego na wybrane parametry jakościowe mięsa drobiowego i wieprzowego. Autobusy 6, 1137-1140

26.         Truszczyński M., Pejsak Z. 2009: Rezerwuar Salmonella Typhimurium u świń i jego znaczenie w wywoływaniu zatruć pokarmowych. Medycyna Weterynaryjna 65 (7), 439-443

27.         Żakowska Z., Stobińska H. 2000: Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź, 239–240

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma