Mikotoksyny, afla- i ochratoksyny – zatrucia drobiu


Agata Dankowiakowska


Mikotoksyny to metabolity grzybów pleśniowych, które wywołują u zwierząt zatrucia zwane mikotoksykozami. Mogą one mieć charakter ostry, chroniczny lub przewlekły. Pleśnie są organizmami fitopatogennymi, zarażającymi rośliny na polu. Są to także grzyby saprofityczne, kolonizujące rośliny po zbiorach, w trakcie ich przechowywania. Najczęściej wytwarzającymi toksyny pleśniami są grzyby z rodzajów Aspergillus spp., Penicillium spp. oraz Fusarium spp. i Alternaria spp. Znanych jest ponad 400 różnych mikotoksyn, m.in. oksyniwalenol (DON), fumonizyna B1 i B2 (FB1 i FB2), ochratoksyna A (OTA), toksyna T2 i HT2 (T2 i HT2) oraz zearalenon (ZEN) [Ryc. 1.]. Substancje te wykazują działania mutagenne, kancerogenne, neurotoksyczne, immunotoksyczne, mogą również powodować zatrucia pokarmowe. Drób wykazuje dość wysoką wrażliwość na ochratoksynę A. Grzyby pleśniowe i ich metabolity w postaci mikotoksyn stanowią duże zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt, wpływają również na ekonomikę produkcji zwierzęcej. Problem ten towarzyszy produkcji zwierzęcej od lat 80. ubiegłego wieku. Istnieje kilka sposobów zwalczania mikotoksyn, oprócz fizycznych i chemicznych ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie bakterii fermentacji mlekowej (LAB). Bardzo ważne są sposób uprawy zbóż, rodzaj i jakość ziarna, a także późniejsze magazynowanie i zabiegi technologiczne.


Piśmiennictwo:

1.      Barabasz W., Pikulicka A. 2017. Mykotoksyny – zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Część 1. Mykotoksyny – charakterystyka, występowanie, toksyczność dla organizmów. Journal od Health Study and Medicine. 3, 65-108.

2.      Kapturowska A. U., Krystyna J. Zielińska, Krystyna Stecka, Marta P. Kupryś. 2010. Ocena skażenia pasz ochratoksyną a i metody ich dekontaminacji. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. 55(3), 157-163.

3.      Michalik T., Rusin T., Kisała J. Nowe trendy w metodach usuwania mykotoksyn z produktów żywnościowych i pasz.

4.      Miśniakiewicz M. 2008. Biologiczne zanieczyszczenia żywności. Mikotoksyny. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, nr 781, 113 -129.

5.      https://www.agrofakt.pl/mykotoksyny-paszach-dla-drobiu/

6.      http://laboratoria.net/artykul/25902.html&pn=3

7.      https://www.vetpol.org.pl/zyciewet/czasopismo/doc_download/3503-03-artykul

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma