Produkcja drobiarska, a kury rasowe


Aleksandra Głębocka, Klaudia Andrzejewska, Katarzyna Perz, Marcin Hejdysz


Kiedy myślimy o hodowli i chowie kur kojarzą nam się głównie dwa kierunki użytkowania: nieśny lub mięsny. Jednakże od lat dużą popularnością cieszy się także drób ozdobny. Wiele ras kur, które były wykorzystywane w wytworzeniu wysokoprodukcyjnych mieszańców towarowych, współcześnie hodowane jest amatorsko, Pod względem wyników nieśności czy wydajności rzeźnej kury rasowe i ozdobne nie dorównują wyselekcjonowanym mieszańcom, ale zachwycają swoim niespotykanym pokrojem i różnorodnością. W ostatnim czasie wzrosło również zainteresowanie utrzymywaniem drobiu ozdobnego w celach użytkowych, co jest związane przede wszystkim z zainteresowaniem dotyczącym zwiększenia bioróżnorodności kur, a także jest skutkiem zmian w preferencjach konsumentów, którzy coraz częściej szukają produktów proekologicznych.


Piśmiennictwo:

1.      Brzóska F. (2009). Czy istnieje możliwość substytucji białka GMO innymi surowcami białkowymi (Cz. I). Wiadomości Zootechniczne, 47, 1: 3−9.

2.      Franco D. Rois D. Arias A. Justo J. Marti-Quijal F. Khubber S. Barba F. López-Pedrouso M. Manuel Lorenzo J. 2020. Effect of Breed and Diet Type on the Freshness and Quality of the Eggs: A Comparison between Mos (Indigenous Galician Breed) and Isa Brown Hens. Foods.16;9(3):342.

3.      Ianni A. Bartolini D. Bennato F. Martino G. 2021. Egg Quality from Nera Atriana, a Local Poultry Breed of the Abruzzo Region (Italy), and ISA Brown Hens Reared under Free Range Conditions. Animals 11, 257.

4.      Jakubowska K. Różewicz M. 2018. Charakterystyka wybranych ras kur amatorskich reprezentujących typ ogólnoużytkowy. Wiadomości Zootechniczne, 56(2).

5.      Jakubowska K. Różewicz M. Biesiada-Drzazga B. 2018. Charakterystyka amatorskich ras kur reprezentujących typ ciężki. Wiadomości Zootechniczne, 56(3).

6.      Kaszynski B. Bernacki Z., 2014. Assessment of egg quality and hatch results of two show hen breeds raised for fancy. Journal of Central European Agriculture.

7.      Mazur, M., Sieradzki, Z., & Kwiatek, K. 2011. Nadzieje i obawy związane z organizmami genetycznie zmodyfikowanymi. Medycyna Weterynaryjna, 67(12).

8.      Krawczyk J. 2016. Zmienność cech użytkowych i reprodukcyjnych oraz jakość jaj w wybranych rodach

9.      kur nieśnych. Wiadomości Zootechniczne, R. LIV, 2.

10.  Lisowska, K. Cortez, A. 2013. Ocena bezpieczeństwa zdrowotnego genetycznie modyfikowanych roślin w badaniach krajowych-przegląd literatury. Journal of Ecology and Health, 17, 26-32.

11.  Lordelo M. Cid J. Cordovil C. Alves S. Bessa R. Carolino I. 2020. A comparison between the quality of eggs from indigenous chicken breeds and that from commercial layers,Poultry Science, Volume 99, Issue 3, 1768-1776.

12.  Różewicz M. 2018. Kury ras ozdobnych jako zwierzęta towarzyszące, element bioróżnorodności genetycznej gatunku oraz potencjalne źródło oryginalnych produktów. Wiadomości Zootechniczne, 56(1).

13.  Sokołowicz Z. Krawczyk J. Herbut E. 2012. Jakość jaj z chowu ekologicznego w pierwszym i drugim roku użytkowania niosek. Żywn. -Nauk. Technol. Ja 83: 185-194.

14.  Stawicka M. 2015. Wpływ GMO i żywności transgenicznej na bezpieczeństwo ekologiczne i zdrowotne w Polsce. Journal of Modern Science (1 (24)), 151-166.

15.  Verhoef E. Rijs A. 2006. Encyklopedia kur ozdobnych: wszystko, co należy wiedzieć o opiece, utrzymaniu, rozrodzie oraz żywieniu kur ozdobnych wraz z obszernym opisem ponad stu ras. Dom Wydawniczy Bellona, Warszawa.

16.  Zdunczyk Z. Jankowski, J. 2008. Ekonomiczne i społeczne przesłanki do uchylenia zakazu stosowania pasz GMO. Polskie Drobiarstwo, 15(05).

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma