Prebiotyki i zakwaszacze w żywieniu kurcząt brojlerów


Franciszek Brzóska


Pozytywne wyniki stosowania bakterii kwasu mlekowego (LAB) – probiotyków z kolekcji Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie w żywieniu kurcząt brojlerów wskazywały na dużą zmienność poszczególnych szczepów tego samego gatunku bakterii w oddziaływaniu na efekty produkcyjne brojlerów (Brzóska i in., 1999 ab; 2007; 2010; 2012). Przypisywano to zmiennym czasem adaptacji poszczególnych szczepów bakterii kwasu mlekowego do warunków śluzówki przewodu pokarmowego, oddziaływaniem zróżnicowanego jej odczynu (pH) na bakterie na poszczególnych jego odcinkach. Uwzględniając relatywnie krótki czas życia kurcząt brojlerów, 34 lub 42 dni, posiada to duże znaczenie.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma