Mikotoksyny jako biomarker żywieniowych zaburzeń oksydacyjnych ptaków


Magdalena Gajęcka, Maciej Gajęcki


Drób hodowany komercyjnie jest narażony na różne stresory, które mogą wpływać na produkcyjność. Niektóre stresory żywieniowe mogą generować stres oksydacyjny i wpływać na stan zdrowia, a następnie wydajność produkcyjną. Przez kilka lat wykorzystywano różne stresory żywieniowe, aby opisać liczne i szkodliwe skutki stresu oksydacyjnego u zwierząt. Niektóre z tych modeli wyzwań żywieniowych, w tym pasze skażone mikotoksynami, zostały omówione poniżej. Wnikliwe poznanie mechanizmów zaburzeń oksydacyjnych, związanych ze stresorami żywieniowymi, pozwala na lepsze zrozumienie i ocenę niepożądanych dodatków paszowych jako środka wpływającego na wielkość zaburzeń oksydacyjnych.


Piśmiennictwo:

Bacou E., Walk C., Rider S., Litta G., Perez-Calvo E. Dietary Oxidative Distress: A Review of Nutritional Challenges as Models for Poultry, Swine and Fish. Antioxidants 2021, 10, 525. https://doi.org/ 10.3390/antiox10040525

Chen Y., Han S., Wang Y., Li D., Zhao X., Zhu Q., Yin H. Oxidative Stress and Apoptotic Changes in Broiler Chicken Splenocytes Exposed to T-2 Toxin. BioMed. Research International 2019, 5493870.

European Commission. Consolidated text: Regulation (EC) No 183/2005 of the European Parliament and of the Council of 12 January 2005 laying down requirements for feed hygiene (Text with EEA relevance) Text with EEA relevance. ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/183/2019-07-26

Kulcsár S., Kövesi B., Balogh K., Zándoki E., Ancsin Z., Márta B.E., Mézes M. Effects of Fusarium Mycotoxin Exposure on Lipid Peroxidation and Glutathione Redox System in the Liver of Laying Hens. Antioxidants 2021, 10, 1313.

Lautert C., Ferreiro L., Wolkmer P., Paim F.C., da Silva C.B., Jaques J.A.S., Lopes S.T.A., Santurio J.M. Individual in vitro effects of ochratoxin A, deoxynivalenol and zearalenone on oxidative stress and acetylcholinesterase in lymphocytes of broiler chickens. Springer Plus 2014, 3, 506.

Mavrommatis A., Giamouri E., Tavrizelou S., Zacharioudaki M., Danezis G., Simitzis P.E., Zoidis E., Tsiplakou E., Pappas A.C., Georgiou C.A., Feggeros K. Impact of Mycotoxins on Animals’ Oxidative Status. Antioxidants 2021, 10, 214. https://doi.org/10.3390/antiox10020214

Mshelia L.P., Selamat J., Samsudin N.I.P., Rafii M.Y., Mutalib N.A.A., Nordin N., Berthiller F. Effect of Temperature, Water Activity and Carbon Dioxide on Fungal Growth and Mycotoxin Production of Acclimatised Isolates of Fusarium verticillioides and F. graminearum. Toxins 2020, 12, 478. doi:10.3390/toxins12080478

Ochieng P.E., Scippo M.-L., Kemboi D.C., Croubels S., Okoth S., Kang’ethe E.K., Doupovec B., Gathumbi J.K., Lindahl J.F., Antonissen G. Mycotoxins in Poultry Feed and Feed Ingredients from Sub-Saharan Africa and Their Impact on the Production of Broiler and Layer Chickens: A Review. Toxins 2021, 13, 633. https://doi.org/10.3390/toxins13090633

Pelyhe C., Kövesi B., Zándoki E., Kovács B., Erdélyi M., Kulcsár S., Mézes M., Balogh K. Multi-trichothecene mycotoxin exposure activates glutathione-redox system in broiler chicken. Toxicon 2018, 153, 53-57.

Rajput S.A., Sun L., Zhang N.-Y., Khalil M.M., Ling Z., Chong L., Wang S., Rajput I.R., Bloch D.M., Khan F.A., Shaukat A., Qi D. Grape Seed Proanthocyanidin Extract Alleviates AflatoxinB1-Induced Immunotoxicity and Oxidative Stress via Modulation of NF-κB and Nrf2 Signaling Pathways in Broilers. Toxins 2019, 11(1), 23.

Sarniak A., Lipińska J., Tytman K., Lipińska S. Endogenne mechanizmy powstawania reaktywnych form tlenu (ROS). Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2016, 70, 1150-1164.

Sousa M.C.S., Galli G.M., Alba D.F., Griss L.G., Gebert R.R., Souza C.F., Baldissera M.D., Gloria E.M., Mendes R.E., Zanelato G.O., Gris A., Boiago M.M., Stefani L.M., da Silva A.S. Pathogenetic effects of feed intake containing of fumonisin (Fusarium verticillioides) in early broiler chicks and consequences on weight gain. Microbial Pathogenesis 2020, 147, 104247.

Surai P.F., Kochish I.I., Romanov M.N., Griffin D.K. Nutritional modulation of the antioxidant capacities in poultry: the case of vitamin E. Poultry Science 2019, 98, 4030-4041. http://dx.doi.org/10.3382/ps/pez072

Yang L., Yu Z., Hou J., Deng Y., Zhou Z., Zhao Z., Cui J. Toxicity and oxidative stress induced by T-2 toxin and HT-2 toxin in broilers and broiler hepatocytes. Food and Chemical Toxicology 2015, 87, 128-137.

Upadhyaya I., Arsi K., Fanatico A., Wagle B.R., Shrestha S., Upadhyay A., Coon C.N., Schlumbohm M., Trushenski J., Owens-Hanning C., Riaz M.N., Farnell M.B., Donoghue D.J., Donoghue M. Bigheaded Carp-Based Meal as a Sustainable and Natural Source of Methionine in Feed for Ecological and Organic Poultry Production. Journal of Applied Poultry Research 2019, 28(4), 1131-1142. 

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma