Porównanie L-Argininy z kwasem guanidynooctowym (GAA) – wpływ na występowanie miopatii


Behnam Saremi


L-Arginina (Arg) jest niezbędnym aminokwasem dla drobiu ze względu na niedostępność dwóch oddzielnych enzymów cyklu mocznikowego w nerkach i prawie wszystkich enzymów cyklu mocznikowego w wątrobie (Leeson and Summers, 2001). Dlatego też dostarczanie argininy w paszy jest kluczowe dla utrzymania optymalnego wzrostu drobiu. Arginina może być dostarczona w białku pochodzącym z materiałów paszowych lub w postaci krystalicznego aminokwasu L-Arg. Jednakże istnieją produkty, które mogą limitować użycie argininy takie jak kwas guanidynooctowy (GAA), enzymy.


Piśmiennictwo:

Brosnan JT, Enoka P, Wijekoon P, Warford-Woolgar L, Trottier NL, Brosnan ME, Brunton JA, et al. Creatine synthesis is a major metabolic process in neonatal piglets and has important implications for amino acid metabolism and methyl balance. J. Nut. 2009; 139:1292–1297.

Ellery SJ, Dickinson H, McKenzie M, Walker DW. Dietary interventions designed to protect the perinatal brain from hypoxic-ischemic encephalopathy – Creatine prophylaxis and the need for multi-organ protection. Neurochemistry International. 2016; 95:15-23.

Leeson S, Summers J.D. Scott’s Nutrition of the Chicken. 2001. Publ. Univ. Books, Guelph, Ontario Canada.

Zampiga M, Soglia F, Petracci M, Meluzzi A, Sirri F. Effect of different arginine-to-lysine ratios in broiler chicken diets on the occurrence of breast myopathies and meat quality attributes. Poult. Sci. 2019; 98:1707-1714.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma