Wpływ mikotoksyn na produkcyjność i zdrowie drobiu


Henryka Grażyna Korytkowska


Mikotoksyny (mykotoksyny) są metabolitami drugorzędowymi (ang. secondary metabolites) grzybów pleśniowych. Stanowią one niebezpieczne zanieczyszczenia surowców i produktów przemysłu spożywczego oraz pasz, które ulegają zepsuciu i wywierają toksyczny wpływ na organizmy żywe. Występują w produktach spleśniałych, lecz nie zawsze jest tak, że zapleśniała pasza zawiera mikotoksyny.
 
Literatura:
 
1.            Bednarczyk M.: Mikotoksyny zagrożeniem w żywieniu drobiu. Polskie Drobiarstwo 2016 nr 6
2.            Borutova R.: Analiza zawartości mykotoksyn w pszenicy – Nutriad Polska 2017. Polskie Drobiarstwo 2017 nr 12
3.            Borutova R.: Analiza zawartości mykotoksyn w kukurydzy w Polsce NUTRIAD 2017. Polskie Drobiarstwo 2018 nr 1
4.            Brzozowska J.: Zarządzanie problemem miko toksyn. Polskie Drobiarstwo 2014 nr 4
5.            Dzik S., Mituniewicz T.: Grzyby pleśniowe jako czynnik chorobotwórczy w chowie kurcząt brojlerów. Ogólnopolski Informator Drobiarski 2018 nr 3
6.            Gajęcka M., Gajęcki M.: Czy wiedza o mikotoksynach jest wystarczająca. Polskie Drobiarstwo 2015 nr 8
7.            Grudzień W.: Mikotoksyny. Znajdź skuteczny środek. Indyk Polski 2012 nr 3
8.            Grudzień W.: Ryzyko skarmiania pasz z miko toksynami. Hodowca Drobiu 2013 nr 2
9.            Jankowska K.: Fumonizyny mykotoksyny silnie powiązane z układem oddechowym. Hodowca Drobiu 2015 nr 7
10.          Jankowska K.: Fumonizyny mikotoksyny silnie powiązane z układem oddechowym. Indyk Polski 2015 nr 3
11.          Krystyniak S.: Zawartość grzybów w jajach kurzych. Hodowca Drobiu 2012 nr 10
12.          Larbier M., Leclercq B.: Żywienie drobiu. PWN 1995
13.          Łambucki P.: Mykotoksyny – wpływ na zdrowie i produkcyjność ptaków. Vademecum profilaktyki i chorób drobiu rzeźnego. Numer Specjalny Hodowcy Drobiu 2007
14.          Mazanowski A.: Mikotoksyny w paszach dla drobiu. Hodowca Drobiu 2009 nr 2
15.          Mazurkiewicz M.: Choroby drobiu. Wyd. UP Wrocław 2011
16.          Mirowski A.: Jak ograniczyć problem miko toksyn? Polskie Drobiarstwo 2017 nr 2
17.          Rachwał A.: Odkładanie się aflatoksyn w mięsie kurcząt brojlerów. Hodowca Drobiu 2016 nr 6
18.          Różewicz M.: Skażenie surowców paszowych miko toksynami. Indyk Polski 2016 nr 3
19.          Selwet M.: Negatywne aspekty występowania wybranych miko toksyn w paszach. Wiadomości Zootechniczne, R.XLVIII (2010)
20.          Śliżewska K.: Mikotoksyny a żywienie zwierząt. Hodowca Drobiu 2014 nr 9
21.          Śliżewska K.: Mikotoksyny a żywienie zwierząt. Indyk Polski 2014 nr 4
22.          Wilkanowska A.: Mikotoksyny skutki zatruć u drobiu. Indyk Polski 2013 nr 2

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma