Cellulitis drobiu
Agata Dankowiakowska, Mateusz Buzała
Choroby skóry drobiu są jednym z głównych powodów eliminacji tuszek podczas uboju. Zapalenie tkanki łącznej (cellulitis) jest coraz powszechniej występującą chorobą kurcząt brojlerów. Choroba ta powstaje na skutek technopatii (urazów), które powstają w efekcie „nieprzystosowania budynków, pomieszczeń i urządzeń do anatomii zwierząt”. W odchowie wielkotowarowym kurcząt brojlerów bardzo często dochodzi do różnych urazów mechanicznych, które prowadzą do przerwania ciągłości skóry i namnażania bakterii. Cellulitis charakteryzują znaczne zmiany w warstwach skóry oraz tkanki podskórnej, które związane są z występowaniem bakterii Escherichia coli. Z uwagi na znaczne straty ekonomiczne, które powoduje zapalenie tkanki łącznej w produkcji drobiarskiej, podjęcie działań profilaktycznych uznano za priorytetowe w celu ograniczenia cellulitis u kurcząt brojlerów. Głównym problemem, który wynika z pojawienia się cellulitis, jest kwestia higieny mięsa oraz potencjalne zagrożenia dla zdrowia konsumenta.