Cellulitis drobiu


Agata Dankowiakowska, Mateusz Buzała


 Choroby skóry drobiu są jednym z głównych powodów eliminacji tuszek podczas uboju. Zapalenie tkanki łącznej (cellulitis) jest coraz powszechniej występującą chorobą kurcząt brojlerów. Choroba ta powstaje na skutek technopatii (urazów), które powstają w efekcie „nieprzystosowania budynków, pomieszczeń i urządzeń do anatomii zwierząt”. W odchowie wielkotowarowym kurcząt brojlerów bardzo często dochodzi do różnych urazów mechanicznych, które prowadzą do przerwania ciągłości skóry i namnażania bakterii. Cellulitis charakteryzują znaczne zmiany w warstwach skóry oraz tkanki podskórnej, które związane są z występowaniem bakterii Escherichia coli.  Z uwagi na znaczne straty ekonomiczne, które powoduje zapalenie tkanki łącznej w produkcji drobiarskiej, podjęcie działań profilaktycznych uznano za priorytetowe w celu ograniczenia cellulitis u kurcząt brojlerów. Głównym problemem, który wynika z pojawienia się cellulitis, jest kwestia higieny mięsa oraz potencjalne zagrożenia dla zdrowia konsumenta.

Literatura:
Mituniewicz T. 2014. Najczęstsze choroby ptaków hodowlanych. OID (270) 3/2014, s. 20 – 34.
Musangu E.  Musangu N., Kwaga J.K.P., White D.G, Whittam T. S., Riddell C., Goodhope R., Potter A.A., Brenda Alla B. 1996. Escherichia coli cellulitis in broiler chickens: Clonal relationships among strains and analysis of virulence – Associated factors of isolates from diseased birds. Infection and Immunity. 64(8), s. 3118–3126.
Derakhshanfar A., Ghanbarpour R. 2002. A study on avian cellulitis in broiler chickens. Veterinarski Arhiv 72 (5), s. 277 – 284.
Bianco C., Balanescu B., Cieslicka U., Balanescu P., Stefanov K., Lopez P., Hristova N. 2016. The shades of Avian cellulitis in meat –type chicken. RRJVS,  2 (2), 49 – 52.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma