Zioła w żywieniu drobiu
Agata Dankowiakowska, Joanna Bogucka
Od stycznia 2006 r. na terenie UE zakazano stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu (ASW) w żywieniu zwierząt gospodarskich. Alternatywą stały się substancje takie jak probiotyki, prebiotyki, kwasy organiczne oraz zioła. Są to naturalne dodatki paszowe, które wpływają na poprawę kondycji oraz zdrowia zwierząt. W roślinach występuje szereg biologicznie aktywnych substancji, należą do nich m.in. alkaloidy, flawonoidy, antocyjany, glikozydy, taniny, garbniki, śluzy, gorycze, olejki eteryczne, saponiny, irydoidy, naftochiniony, antrachiniony, fenole, fenolokwasy a także sole mineralne. Zioła zawierają związki działające przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwstresowo, ponadto wykazują działanie immunostymulacyjne, a także wspomagają działanie enzymów trawiennych. Drób korzystający z wolnych wybiegów ma stały dostęp do różnego rodzaju roślin, które może swobodnie pobierać według własnych potrzeb. Do ziół stosowanych w produkcji zwierzęcej należą: czosnek (Fot. 1.), pieprz czarny, imbir, kolendra, liść laurowy, goździki, rozmaryn, lukrecja, szałwia (Fot. 2.), pokrzywa (Fot. 3.), szafran, kminek, seler, chrzan, mięta pieprzowa (Fot. 4.), papryka, anyż, wanilia, nagietek (Fot. 5.), tymianek, kurkuma oraz cynamon.