Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 10/2018
Spis treści
2.Konsumpcja mięsa drobiowego w wybranych regionach i krajach świata, cz. II
Krystyna Świetlik
6.Fizjologia tkanki mięśniowej ptaków – wybrane aspekty
Bożena Króliczewska
11.Kanibalizm (nawyk u drobiu)
Katarzyna Jankowska
14.Aerojonizacja w pomieszczeniach dla drobiu
Eugeniusz Herbut, Ewa Sosnówka-Czajka, Iwona Skomorucha
18.Płynna betaina w żywieniu drobiu
Maciej Bochenek, Bastian Hildebrand
22.Przypadek kliniczny IBD jako konsekwencja złego szczepienia w ZWD
Marcin Śmiałek, Adam Śmiałek, Paweł Hefta, Andrzej Koncicki
28.Niektóre parametry techniczne urządzeń do usuwania odchodów, cz. I
Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak
32.Wykorzystanie wydajności kur hodowlanych zgodnie z wymaganiami producentów
Stanisław Budnik
36.Spożycie jaj a zdrowie konsumentów
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
39.Drożdże w dawkach pokarmowych dla drobiu
Bartosz Wójcik, Tadeusz Barowicz
43.Pterofagia w chowie wolnowybiegowym i ekologicznym kur, cz. II
Joanna Rosenberger
48.Negatywne skutki substancji odorotwórczych emitowanych z ferm drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
52.Lepsza strawność paszy to wyższa opłacalność produkcji
Jarosław Iwaniuk
54.Wymienniki ciepła – oszczędność energii i poprawa mikroklimatu w kurnikach
Przemysław Marek
60.Wpływ żywienia na układ kostny, cz. III
Adam Mirowski
64.Ograniczenie wystąpienia kolibakteriozy u indyków z opornością na enrofloksacynę
Antonina Tacconi, Anita Starczewska
68.Hodowla drobiu we Włoszech
Antonella Lomastroa, Tomasz Szwaczkowski
72.Współzależność białkowa między mikro- i makroorganizmem, cz. III
Magdalena Gajęcka, Łukasz Zielonka, Maciej Gajęcki
75.Bezpieczeństwo żywnościowe produktów tradycyjnych i regionalnych, cz. II
Mirosław Michalski
78.Doświadczenie uczy
80.Ozdobne blaszkodziobe: kaczki, cz. VI
Marcin Różewicz
84.Różnorodność upierzenia u ptaków domowych, cz. I
Arkadiusz Matuszewski, Monika Łukasiewicz, Agnieszka Wnuk -Gnich,Łukasz Wardecki,
Patrycja Florczuk-Kołomyja
86.Drugie życie przedsiębiorstwa – o zarządzie sukcesyjnym
Adam Kuźma
89.Polski handel zagraniczny mięsem drobiowym w pierwszym półroczu 2018 roku
Mariusz Szymyślik