Polityka wtrąca się do produkcji jaj we Francji
Zgodnie z przedwyborczą obietnicą E. Macron’a francuski minister rolnictwa Stéphane Travert zapowiedział wprowadzenie od 2022 r. zakazu sprzedaży we Francji jaj spożywczych z klatkowego chowu kur.
Konfederacja Francuskich Drobiarzy CFA twierdzi, że deklaracja ministra jest niezrozumiała, skoro przedstawiciele wielu dużych sieci handlowych obiecują zaprzestanie sprzedaży jaj z klatek w najbliższych latach. Niech klienci decydują o rozwiązaniu tego problemu, a nie państwowi urzędnicy – mówią przedstawiciele CNPO, francuskiego narodowego towarzystwa promującego spożycie jaj.
Jednocześnie CFA proponuje stopniowe wprowadzanie alternatywnych systemów produkcji jaj spożywczych tak, by począwszy od 2022 r. połowa jaj we Francji była produkowana przez kury nie utrzymywane w klatkach. Aktualnie we Francji 69% jaj produkowanych jest przez kury w klatkach wzbogaconych, 18% w kurnikach ściółkowych z wolnym wybiegiem, 6% w kurnikach ściółkowych bez wolnego wybiegu, a 7% jako jaja organiczne.