Wznowienie importu przez Ukrainę polskich piskląt, jaj i drobiu, mniejsze o 2,5% zbiory zbóż w UE w porównaniu do średniej z 5 lat, nowe propozycje po spadku sprzedaży alternatywnych roślinnych produktów białkowych

Ukraińska służba sanitarno-weterynaryjna poinformowała MRiRW, że zgodnie z zasadą regionalizacji znosi zakaz importu z Polski jaj wylęgowych, żywego drobiu oraz nieprzetworzonych produktów i surowców drobiowych z wyjątkiem tych obszarów, gdzie wystąpiły przypadki pomoru rzekomego drobiu na fermach w okolicach Białegostoku, a które to obszary zostały objęte restrykcjami administracyjnymi oraz sanitarno-weterynaryjnymi zgodnie z przepisami o zwalczaniu chorób zakaźnych u drobiu.

KE przedstawiła najnowsze prognozy zbiorów zbóż w 2023 r. (276 mln ton) zapowiadając spadek o ponad 4,5 mln ton w porównaniu do wcześniejszej prognozy sprzed miesiąca (280,5 mln ton). Ciągle jest to zapowiedź większych zbiorów aniżeli w 2022 r. (267,7 mln ton) i mniejszych aniżeli w 2021 r. (295,2 mln ton).

Prognoza tegorocznych zbiorów jest też niższa w porównaniu do średnich zbiorów w ciągu ostatnich pięciu latach (283,2 mln ton). W porównaniu do średniej z ostatnich pięciu lat spodziewane są niższe zbiory kukurydzy (spadek o 8,5%), jęczmienia (spadek o 6,6%), żyta (spadek o 4,1%) i owsa (spadek o 4,1%). Natomiast spodziewany jest wzrost zbiorów pszenicy miękkiej o 1,7%, chociaż w porównaniu do zbiorów w 2022 r. wzrost ten wyniesie zaledwie 0,5%, a w porównaniu do zbiorów w 2022 r. będzie to spadek o 2%.

Spada światowa sprzedaż alternatywnej roślinnej żywności białkowej. Analitycy rynku wskazują na mniejsze zainteresowanie konsumentów tego typu żywnością, ponieważ mniejsze jest społeczne oddziaływanie promocji tego typu żywności jako bardziej zrównoważonej i zdrowszej. Okazało się również, że także smak i charakter oferowanych produktów nie są wystarczająco atrakcyjne, aby skutecznie konkurować z tradycyjną żywnością bogatą w białko, zwłaszcza z mięsem drobiowym. Ważnym czynnikiem decydującym o zakupie alternatywnej roślinnej żywności białkowej jest jej stosunkowo wysoka cena w relacji do oferowanych wartości zdrowotnych.

Ponieważ coraz większym zainteresowaniem cieszy się dieta z częściowo mniejszym spożyciem mięsa zamiast całkowitej jego eliminacji, producenci alternatywnej roślinnej żywności białkowej zapowiadają wprowadzenie na rynek produktów pochodzenia roślinnego wzbogaconych większym lub mniejszym dodatkiem mięsa, zwłaszcza drobiowego.  

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 11/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma