Produkcja mięsa drobiowego ciągle największa na świecie
Wg FAO produkcja mięsa drobiowego w 2017 r. będzie nadal największa na świecie w porównaniu do produkcji wieprzowiny oraz wołowiny i wyniesie 118,2 mln ton (117,2 mln ton w 2016 r.).
Eksperci spodziewają się, że największy wzrost eksportu mięsa drobiowego zanotują USA, Tajlandia, Argentyna, Brazylia i Ukraina, chociaż przewidywania te mogą ulec zasadniczym zmianom z powodu coraz liczniejszych przypadków ptasiej grypy. Dzięki konkurencyjnym cenom, większej produkcji oraz braku przypadków ptasiej grypy (od sierpnia br.) znacząco wzrósł amerykański eksport mięsa drobiowego do Angolii, Kuby i RPA.
Zwiększone ilości mięsa drobiowego zaimportują Japonia, Angola, Kuba, Irak oraz Zjednoczone Emiraty Arabskie. W Japonii obserwuje się zwiększony import mięsa drobiowego i gotowych wyrobów z Tajlandii.
Spadek importu mięsa drobiowego zanotują Unia Europejska, Chiny, Wietnam, Meksyk, Arabia Saudyjska i Filipiny.