Bell & Evans przechodzi całkowicie na wolnorosnące brojlery

Rodzinna firma drobiarska Bell & Evans (Pensylwania, USA) jako pierwsza w USA postanowiła przerabiać w swoich zakładach począwszy od 2019 r. wyłącznie kurczęta brojlery z wolnorosnącej krzyżówki Klassenbester, zapewniając tym samym wyższy poziom dobrostanu w fermowym chowie kurcząt oraz lepsze walory smakowe mięsa. Firma zainwestuje w tym celu ponad 75 mln USD w ciągu najbliższych pięciu lat.

Warto podkreślić, że wszystkie pisklęta na potrzeby firmy są lężone w systemie organic-certified hatchery (technologia holenderskich firm Hatch Tech i Viscon Group), w ramach którego pisklęta natychmiast po wylężeniu mają dostęp do wody i organicznej paszy, następnie są przewożone w ciągu najwyżej jednej godziny klimatyzowanymi samochodami na fermy na tacach klujnikowych  z ciągłym dostępem do paszy i wody.

Otwarty w sierpniu br. zakład wylęgowy będzie lągł w tej technologii ponad 2,8 mln piskląt tygodniowo (145,6 mln piskląt rocznie). Chów kurcząt brojlerów jest prowadzony bez antybiotykowych stymulatorów wzrostu.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 3/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma