Wycofanie antybiotyków z produkcji drobiarskiej nie ograniczy antybiotykooporności bakterii

Od kilku lat gwałtownie wzrasta produkcja drobiu bez antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Entuzjaści takiego systemu produkcji uważają, że dzięki temu zmniejszy się ilość bakterii antybiotykoopornych.

Jednakże naukowcy wskazują, że antybiotykooporność bakterii jest ich cechą naturalną, występującą od wielu tysięcy lat zanim ktokolwiek zastosował antybiotyki w produkcji zwierzęcej. Powszechne stosowanie dużych ilości antybiotyków w produkcji zwierzęcej i medycynie ludzkiej jedynie przyspieszyło ten proces.

Przewiduje się, że całkowite wycofanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu z produkcji drobiu spowoduje powrót do bazowego naturalnego poziomu antybiotykoodporności patogenów, ale nikt nie wie, na jakim poziomie ukształtuje się ta cecha. Specjaliści zalecają więc równoległe prowadzenie badań nad nowymi generacjami antybiotyków, skutecznymi w zwalczaniu naturalnie antybiotykoopornych patogenów groźnych dla zdrowia zarówno ludzi, jak i zwierząt.  

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 4/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma