Bakterie Salmonella w brytyjskich wyrobach spożywczych z udziałem mięsa drobiowego z Polski

 

Bakterie z rodzaju Salmonella znajdujące się w produktach spożywczych ciągle stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzi. Źródłem zakażeń najczęściej jest żywność niepoddana odpowiedniej obróbce termicznej, a także brak higieny w trakcie przygotowywania potraw z surowych produktów (jaja, mięso, warzywa, soki itp.). Przy okazji warto podać, że wg informacji PZH w Polsce w 2019 r. stwierdzono 9,2 tys. przypadków salmonellozy (9,9 tys. w 2018 r.), z czego 5,9 tys. przypadków wymagało hospitalizacji (6,5 tys. w 2018 r.).

Na podstawie raportu brytyjskiego Public Health England dziennik „Daily Mail” poinformował opinię publiczną o wystąpieniu w ostatnich dniach kilkuset przypadków zatrucia bakteriami Salmonellą po spożyciu wyrobów takich firm, jak SFC i Vestey Foods, które oferowały konsumentom gotowe mrożone dania przygotowane z udziałem mięsa drobiowego. Dochodzenie prowadzone przez brytyjską agencję ds. bezpieczeństwa żywności FSA wykazało, że używane przez SFC i Vestey Foods mięso drobiowe pochodziło z Polski, a decyzją FSA podejrzane wyroby zostały wycofane ze sprzedaży.

Niestety, przy okazji tej informacji okazało się, że obie brytyjskie firmy mają od wielu miesięcy poważny problem z zachowaniem higieny i przestrzeganiem reżimów technologicznych podczas produkcji swoich wyrobów. O wycofaniu z handlu skażonych Salmonellą produktów obu tych firm brytyjskie FSA nakazało już w IV kwartale ub.r.

Higieniści twierdzą, że bakterie Salmonella ulegają całkowitej likwidacji po kilkuminutowej obróbce termicznej danego produktu żywnościowego w temperaturze co najmniej 60-65°C, co pozwala na całkowicie bezpieczne przygotowanie każdej potrawy. Jeśli przyjmiemy, że nikt nie spożywa surowego mięsa drobiowego, to trudno zgodzić się, że w zakażonych produktach firm SFC i Vestey Foods znajdowało się surowe mięso drobiowe, które nie zostało poddane obróbce termicznej najpierw w procesie produkcji, a potem konsumenci spożywali te wyroby bez ich wstępnego podgrzewania.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 4/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma