Japonia też zmaga się z zakażeniem drobiu wirusem ptasiej grypy

 

Japońskie służby weterynaryjne apelują do właścicieli ferm brojlerowskich o pilne wzmożenie procedur bioasekuracji w celu ochrony drobiu przed zakażeniem wirusem ptasiej grypy po tym, jak w dwóch kolejnych prefekturach wykryto stada kurcząt brojlerów zakażone wysoce zjadliwym wirusem ptasiej grypy podtyp H5. Prawdopodobnie wirus ten został zawleczony przez migrujące jesienią dzikie ptactwo z terenów Azji i Europy.

Wprawdzie wirusy ptasiej grypy nie zagrażają zdrowiu ludzi, niemniej w obliczu pandemii COVID-19 władze sanitarne ostrzegają przed możliwością zmutowania wirusów ptasiej grypy i zakażenie ludzi, zwłaszcza mających kontakt z zakażonymi stadami drobiu. Z powodu zakażenia drobiu wirusem ptasiej grypy japońskie służby weterynaryjne były zmuszone poddać w ostatnim czasie przymusowej utylizacji rekordową ilość prawie 2,4 mln kurcząt.

Japonia wyprodukuje w 2020 r. 1,77 mln ton mięsa drobiowego (1,73 mln ton w 2019 r.). Dla pełnego zaspokojenia popytu Japończycy muszą importować w 2020 r. ok. 1,08 mln ton mięsa drobiowego (1,07 mln ton w 2019 r.). Analitycy japońskiego rynku drobiarskiego przewidują, że import mięsa drobiowego w 2021 r. nie ulegnie poważniejszym zmianom.

Głównymi eksporterami mięsa drobiowego do Japonii są Tajlandia (430 tys. ton w 2020 r.), Brazylia (400 tys. ton w 2020 r.) oraz Chiny (160 tys. ton w 2020 r.). Niewielkie ilości mięsa drobiowego Japonia importuje z USA (13 tys. ton w 2020 r.) oraz innych krajów (7 tys. ton w 2020 r.). Warto podkreślić, że w 2020 r. japoński import mięsa drobiowego z Chin i USA zmniejszył się na korzyść zwiększonego importu z Tajlandii; import z Brazylii pozostał na niezmienionym poziomie.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 4/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma