Rozwiązywanie niektórych problemów związanych z jakością jaj spożywczych
Wielkim problemem dla producentów jaj są jaja nietypowe (wielkość, przebarwienia skorupy itp.). Kłopot sprawiają też jaja brudne, z uszkodzoną skorupą czy zmianami treści jaj. Oto kilka z tych problemów i ewentualnych sposobów ich rozwiązania:
· nieodpowiednia wielkość jaja – sprawdzić rodzaj i ilość podawanej kurom paszy, dostosować program świetlny do rytmu znoszenia jaj,
· wybarwienie żółtka – skontrolować dodatki paszowe wpływające na kolor żółtka (rodzja, ilość), kontrolować stan zdrowia niosek,
· słaba skorupa – sprawdzić rodzaj i skład paszy (wapń) oraz ilość wyjadanej paszy,
· gęste białko zbyt niskie – nieodpowiednia wartość pokarmowa białka w paszy, program zapobiegania zakażeniom IB, za ciepło w magazynie jaj,
· kolor skorupy zbyt jasny – wpływ leków (np. nikarbazyna), brak ochrony niosek przed słońcem (nioski na wolnych wybiegach),
· dużo jaj z brudną skorupą - kontrolować czystość gniazd, sprawdzić rodzaj i skład paszy, stan zdrowotny niosek, uregulować prędkość przesuwu taśmy zbierającej jaja,
· dużo stłuczek – skontrolować system zbioru jaj, zbyt słabe skorupy,
· dużo jaj z rozbitą skorupą – kury rozbijają jaja, niewłaściwy system zbioru jaj,
· brak nadruku na skorupie lub słaba jego czytelność – skontrolować drukarkę, zawartość tuszu, ustawienia drukarki.