Ciemne chmury nad ukraińskim eksportem mięsa drobiowego
W pierwszej połowie 2020 r. Ukraina wyeskportowała 212,3 tys. ton mięsa drobiowego (o ok. 0,6% więcej w porównaniu do pierwszej połowy 2019 r.), głównie do Arabii Saudyjskiej (17,63%), Holandii (16,76%) i UAE (12,21%), ale wartość eksportu była o 11,8% mniejsza w porównaniu do 2019 r. i wyniosła 271 mln USD.
Pomimo spadku eksportu mięsa drobiowego w pierwszej połowie 2020 r. przez MHP (przypadki ptasiej grypy oraz perturbacje z COVID-19), największy producent drobiu na Ukrainie planuje zwiększyć eksport mięsa drobiowego do końca 2020 r. o ok. 10% do 390 tys. ton.
Niestety, wprowadzona przez ukraiński rząd reforma przewiduje likwidację Gosprodpotrebzlyuzba (ukraińska Inspekcja Sanitarna) i utworzenie nowego urzędu powiązanego z urzędami celnymi, co spowoduje unieważnienie dotychczasowych pozwoleń eksportowych i zmusi producentów do negocjacji z potencjalnymi importerami nowych warunków eksportu mięsa drobiowego na podstawie nowych przepisów, których zresztą na razie nie ma.
Wg Siergieja Karpenki, dyrektora ukraińskiego Stowarzyszenia Producentów Drobiu, sytuacja ta poważnie zagraża kontynuacji eksportu mięsa drobiowego z Ukrainy i przypuszczalnie przez najbliższe 1,5-3 lat spowoduje zahamowanie eksportu drobiu. Warto wspomnieć, że w ciągu ostatnich pięciu lat eksport ukraińskiego mięsa drobiowego zwiększył się trzykrotnie.