Brazylia nie toczy wojny handlowej z Chinami i stara się wspierać eksport mięsa drobiowego
Brazylijski przemysł drobiarski czyni poważne wysiłki w kierunku zwiększenia eksportu mięsa drobiowego do Chin. Sprzyja temu życzliwy klimat polityki prowadzonej przez brazylijski rząd wobec władz Chin.
Przejawem tego jest chociażby podpisane kilka dni temu porozumienie między obu krajami, zgodnie z którym brazylijskie zakłady drobiarskie zobowiązały się wysyłać do Chin mięso drobiowe wyprodukowane wyłącznie w tych ubojniach, które są wolne od koronawirusa COVID-19 i posiadają odpowiednie gwarancje ze strony władz OIE. Chińskie władze podobne wymagania postawiły także przed innymi krajami, które eksportują mięso drobiowe do Chin.
W oparciu o te działania brazylijski AveNutri postanowił zbudować nowy zakład drobiarski w Vista Gaucha, Rio Grande do Sul. Inwestycja, której projekt jest uzgodniony z władzami Chin i będzie gotowy wiosną 2022 r., jest warta ponad 62,5 mln USD i będzie posiadała zdolność do uboju 250 tys. brojlerów dziennie (ok. 65 mln szt. kurcząt rocznie), a produkowane mięso będzie przeznaczone głównie na rynek chiński. Wokół nowego zakładu powstanie też 270 nowych ferm brojlerowskich, nowoczesny zakład wylęgu piskląt oraz wytwórnia pasz.
Płynność brazylijskiego eksportu mięsa drobiowego do Chin zależy m.in. od sprawności rozładunku kontenerów mroźniczych (do -30° C) w chińskich portach. Niestety, przypadki zakażenia koronawirusem COVID-19 spowodowały poważne zakłócenia w chińskich portach, gdzie „utknęło” kilkaset specjalistycznych kontenerów mroźniczych. Aby skutecznie rozwiązać powstały problem, Maersk East Coast South America na prośbę brazylijskiego przemysłu drobiarskiego dostarczył 1800 nowych 40 ft (poj. 29,4 t mięsa każdy) kontenerów mroźniczych, które pozwolą usprawnić płynność brazylijskiego eksportu drobiu do Chin.