COVID-19 stanowi potencjalne niebezpieczeństwo dla utrzymania ciągłości łańcucha dostaw żywności w Polsce
W zakładzie drobiarskim w Mikstacie liczba pracowników zakażonych wirusem COVID-19 wzrosła do ponad 370 spośród zatrudnionych ogółem 781 osób. Wojciech Andrusiewicz, rzecznik Ministerstwa Zdrowia obawia się, że liczba osób zakażonych w Mikstacie może jeszcze wzrosnąć; wykażą to wyniki badań przesiewowych, jakie zostaną przeprowadzone na początku tego tygodnia.
Jan K. Ardanowski, minister rolnictwa, przypomina o konieczności przestrzegania wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego. To ważne w sytuacji, gdy liczba zakażeń COVID-19 w Polsce wzrasta. Niestety, prowadzone kontrole zakładów przemysłu spożywczego i gospodarstw rolnych ujawniają poważne niedociągnięcia. Niektóre zakłady przetwórcze nie respektują zasad organizacji pracy, która minimalizowałyby możliwość przenoszenia wirusa między pracownikami. Minister przypomina, że nieprzestrzeganie przepisów sanitarnych GIS w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się COVID-19 podlega surowym karom.
Poważne zagrożenie stanowi też brak zastosowania przepisów GIS przy zatrudnianiu pracowników z zagranicy, zwłaszcza zatrudnianie nielegalne, niewłaściwe odbywanie kwarantanny czy kontaktowanie się z okolicznymi mieszkańcami w trakcie odbywania kwarantanny.
Ministerstwo Zdrowia uważa, że jedną z przyczyn nagłego wzrostu liczby przypadków zachorowania na COVID-19 w Polsce w ostatnim czasie jest powszechne lekceważenie podstawowych zasad ochrony przed zakażeniem, m.in. nie noszenie maseczek i nie zachowywanie odpowiedniej odległości między osobami.