Wirus ptasiej grypy ciągle groźny i wciąż mało znany
Opublikowane ostatnio wyniki badań wskazują, że niektóre warianty wirusa ptasiej grypy mogą stanowić większe zagrożenie dla zdrowia ptaków aniżeli przypuszczano wcześniej. Chociaż władze sanitarne Filipin, Wietnamu i RPA uznały, że skutecznie rozwiązały problem skażenia drobiu wirusem ptasiej grypy, to w ostatnim czasie pojawiły się nowe ogniska ptasiej grypy na fermach drobiu w tych krajach. Liczne przypadki ptasiej grypy wystąpiły ostatnio także na Malcie, Węgrzech, Dominikanie i USA.
Prawdopodobnie nowe ogniska ptasiej grypy zostały spowodowane zmutowanymi wirusami H7N9, które – jak wskazują przeprowadzone badania w The Pirbright Institute w W. Brytanii – charakteryzują się większą wirulencją (zdolność wniknięcia, namnożenia się oraz uszkodzenia tkanek zainfekowanego organizmu przez dany typ patogenu), krótszym czasem potrzebnym do replikacji, większą stabilnością w komórce gospodarza (drobiu), znaczną zdolnością do transmisji między ptakami, a także fermami oraz większą opornością wobec przeciwciał obecnych w organizmie w wyniku szczepienia przeciwko grypie (mniejsza oporność poszczepienna).
W Chinach u dwojga dzieci przeprowadzone testy w kierunku zakażenia wirusem ptasiej grypy dały pozytywny wynik; zakażenie wirusem H7N9 mogło nastąpić poprzez kontakt z chorym drobiem w chowie przydomowym. Niemniej wyniki badań w brytyjskim Instytucie wskazują, że wirusy nowej mutacji są mniej groźne dla zdrowia ludzi.
Z kolei wyniki badań przeprowadzonych w Instytucie Sciensano w Brukseli wskazują, że uważane za mało zjadliwe (LPAI) warianty wirusów ptasiej grypy z grupy H3 mogą w niektórych sytuacjach wykazywać wyższą zjadliwość, szczególnie w stadach reprodukcyjnych, co negatywnie wpływa na wyniki wylęgów i stan zdrowotny piskląt wylężonych z jaj od zakażonych kur.
Impulsem do przeprowadzenia badań przez belgijskich naukowców były wywołane przez wirus H3N1 82 ogniska ptasiej grypy w ciągu czterech miesięcy w 2019 r. w północno-zachodnim regionie Belgii. Zanotowano kilka ogniska ze 100% śmiertelnością ptaków, ogólnie padło ok. 60% kur w stadach reprodukcyjnych i ok. 40% kur niosek jaj spożywczych. W stadach, gdzie ptaki przechorowały ptasią grypę spowodowaną wirusem H3N1, nieśność wyraźnie spadła, a także zdarzały się powtórnego wybuchu ptasiej grypy.