Polskie produkty drobiowe znowu na rynku w Singapurze

 

Z powodu perturbacji w terminowej dostawie żywności do Singapuru, wywołanych przez ograniczenia w związku z COVID-19, rząd tego kraju ogłosił w kwietniu br. program zwiększenia spektrum źródeł dostaw towarów rolno-spożywczych, w tym także produktów drobiowych. Ze względu na specyficzną sytuację Singapur importuje ok. 90% potrzebnej żywności. W 2019 r. weszła w życie nowa umowa handlowa z UE, w ramach której rząd Singapuru zobowiązał się do złagodzenia lub zawieszenia ceł na importowane z UE produkty żywnościowe.

Anna Tukalska, Business Development Manager biura handlowego PAIH w Singapurze poinformowała, że singapurscy importerzy są zainteresowani importem produktów drobiarskich z Polski w dłuższym okresie czasu. Jak informuje J. Piechociński, prezes Izby Przemysłowo-Handlowej Polska-Azja, pierwsze zezwolenia na eksport drobiu do Singapuru polskie zakłady drobiarskie uzyskały już w kwietniu 2018 r.; obecnie takie zezwolenia posiada 14 zakładów.

Pojawienie się ognisk ptasiej grypy w Polsce w grudniu 2019 r. spowodowało wstrzymanie importu produktów drobiowych z Polski, ale dzięki przeprowadzonym rozmowom wprowadzono w kwietniu 2020 r. nowe weterynaryjne świadectwa zdrowia uwzględniające zasadę regionalizacji dostaw, przez co eksport drobiu z Polski do Singapuru znowu stał się możliwy. W maju br. niektóre polskie firmy podpisały nowe umowy i rozpoczęły dostawy produktów drobiowych na singapurski rynek.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 9/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma