Iran potrzebuje natychmiastowego zwiększenia eksportu jaj z powodu nadprodukcji
Jaja spożywcze wyprodukowane w Iranie stanowią 1,3 % ogólnej produkcji jaj na świecie; Iran z produkcją 960 tys. ton rocznie jaj zajmuje 11 miejsce (Polska wyprodukowała w 2016 r. 625 tys. ton).
Wyprodukowane w Iranie jaja przewyższają krajowe zapotrzebowanie wynoszące ok. 850 tys. ton. Irańczycy zjadają rocznie średnio 198 jaj, znacznie mniej aniżeli w bardzo wielu innych krajach, i dlatego niezbędny jest eksport w celu zagospodarowania powstałej nadprodukcji.
Jak stwierdził Farzad Talakesh, sekretarz generalny irańskiej Unii Producentów Jaj Spożywczych, w okresie od marca 2016 r. do marca 2017 r. Iran wyeksportował tylko 45 tys. ton jaj; pozostałe 55 tys. ton jaj powodowało poważne napięcia na wewnętrznym rynku .
Niestety, zwiększenie eksportu jaj wymaga wdrożenia bardziej nowoczesnych technologii produkcji oraz dodatkowego wyposażenia kurników, szczególnie w automatyczne systemy zbioru jaj. Głównym konkurentem Iranu na rynku jaj spożywczych w tamtym regionie świata jest Turcja.