Odpady brokułów mogą być alternatywą dla antybiotyków w paszy dla drobiu
Polska plasuje się na trzecim miejscu w Europie pod względem produkcji brokuła (ponad 50 tys. ton/rocznie), tuż za Hiszpanią i Włochami. To popularne warzywo uprawia się w Polsce na obszarze ponad 10 tys. ha.
Producenci drobiu wspólnie z przemysłem paszowym ciągle poszukują surowców, które mogą stanowić alternatywę dla antybiotyków, dotychczas powszechnie stosowanych dla zachowania zdrowia brojlerów i kur niosek. Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń okazuje się, że odpady brokułów, zagospodarowanie których jest dość uciążliwym problemem dla przemysłu warzywnego, zawierają wiele wartościowych składników pokarmowych (karotenoidy, witaminy, białko, mikroelementy, frakcje łatwo przyswajalnego włókna).
Susz z brokułów zawiera 20-40% białka, znacznie więcej niż zboża. Odpady brokułów dodane do paszy w postaci suszu w ilości do 6% zwiększają tempo wzrostu brojlerów i ilość spożywanej paszy pozytywnie wpływając na opłacalność tuczu.
Proces fermentacji wzbogaca odpady brokułów w kwas octowy i drożdże oraz w bakterie kwasu mlekowego i Bacillus subtilis (drobnoustroje probiotyczne), dzięki czemu mięso i jaja charakteryzują się lepszą jakością. Dzięki właściwościom bakteriobójczym i oksydacyjnym odpadów brokułów ilość patogenów w mikrobiocie przewodu pokarmowego ulega znacznemu ograniczeniu, co w istotnym stopniu poprawia się stan zdrowia ptaków.