COVID-19 powodem zaniepokojenia pracowników Moy Park

Pracownicy zakładu drobiarskiego Moy Park w Portadown, Irlandia Płn., postanowili zaprotestować podczas 15-minutowego strajku, ponieważ wg przedstawicieli związku zawodowego Unite the Union, organizatorów tego strajku, dyrekcja zakładu w niewystarczający sposób zabezpiecza zdrowie pracowników w sytuacji zagrożenia koronawirusem COVID-19.

Związek zawodowy domaga się m.in. takiego zorganizowania procesu produkcji, aby zapewniał on dwumetrowy dystans między pracownikami. Apeluje również o wprowadzenie także innych procedur, które będą zmniejszały ryzyko zakażenia się COVID-19, zwłaszcza obejmujących użycie w szerokim zakresie środków do dezynfekcji i utrzymania higieny. Dyrekcja zakładu oświadczyła, że czyni wszelkie starania, aby chronić zdrowie pracowników przed zakażeniem koronawirusem COVID-19.

Nie jest wykluczone, że zagrożenie wirusem nie było jedynym powodem strajku. Być może pracownicy obawiają się także o swoje miejsca pracy. Warto bowiem zwrócić uwagę, że strajk odbył się po kilku dniach od ogłoszenia przez Moy Park, że w związku ze wzrostem zamówień na żywność przez handel detaliczny firma pilnie poszukuje nowych pracowników gotowych podjąć pracę na czas określony. Moy Park twierdzi, że nie będzie odbywało się to kosztem dotychczasowych pracowników.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 9/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma