Robot selekcjonuje jaja wylęgowe z embrionami płci żeńskiej w trakcie inkubacji

Na całym świecie producenci piskląt kurek wykorzystywanych do produkcji jaj spożywczych lub wylęgowych utylizują rocznie ok. 6-7 mld ( z tego ok. 300 mln w UE) piskląt kogucików stanowiących odpad po selekcji piskląt kurek.

Od pewnego czasu czynione są starania nad opracowaniem metod wcześniejszej selekcji płci kurzych embrionów w trakcie inkubacji jaj tak, aby nie było konieczności utylizacji piskląt kogucików. Przypomnijmy, że rządy w Niemczech i Francji już zobowiązały się wprowadzić zakaz utylizacji piskląt kogucików na koniec 2021 r.

Opracowana metoda SELEGGT przez zespół naukowców pod kierownictwem prof. Einspaniera z Uniwersytetu w Lipsku opiera się na zastosowaniu markera pozwalającego zidentyfikować płeć embriona na podstawie badania hormonów charakterystycznych dla danej płci obecnych w pobranym płynie z omoczni jaj wylęgowych; test jest wykonywany automatycznie przez specjalny robot. Skorupa wszystkich jaj wylęgowych wyjętych w 8-10 dniu inkubacji z aparatu lęgowego jest nakłuwana laserem, a wyciekający przez mikroskopijnie mały otwór płyn po zmieszaniu z markerem zabarwia się, co pozwala na automatyczne oddzielanie jaj z embrionami kurek od jaj z embrionami kogucików.

Jaja wylęgowe z embrionami płci żeńskiej wracają do inkubatora, ponieważ nieinwazyjny proces pozwala zachować embrion w nienaruszonym stanie. Natomiast jaja z embrionami płci męskiej są przetwarzane na wysokowartościowy surowiec paszowy.

Jaja spożywcze produkowane przez kury nioski poddane powyższej metodzie selekcji są oznakowane (stemplowane) jako „Jaja wolne od utylizacji piskląt kogutków”.  

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 11/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma