Najwięksi europejscy producenci mięsa drobiowego z kurcząt brojlerów
Wśród 11 największych europejskich firm drobiarskich, ubijających łącznie ponad 3,7 mld szt. kurcząt brojlerów rocznie, trzy to firmy rosyjskie (Cherkizovo – 397,0 mln, Gap Resurs – 228,6 mln, Prioskolye – 223,0 mln), po dwie z W. Brytanii (2 Sisters Food Group – 323,0 mln, Moy Park – 312,0 mln) i Włoch (Gruppo Veronesi – 350,0 mln, Amadori – 250 mln) i pojednej z Francji (LDC France – 541 mln), Holandii (Plukon Food Group – 426,4 mln), Niemiec (PHW Group – 350,0 mln) i Ukrainy (MHP – 349 mln).
Najmniejsza z nich (rosyjska Prioskolye) ubija rocznie ok. 41% kurcząt brojlerów ubijanych w największej europejskiej firmie drobiarskiej LDC France, przy czym każda z tych jedenastu firm znajduje się na liście 50 największych firm drobiarskich na świecie.
LDC France zatrudnia 22 tys. pracowników w 86 zakładach drobiarskich na terenie Francji, Hiszpanii i Polski. Holenderski Plukon zatrudnia 5 tys. pracowników w 11 zakładach drobiarskich i 7 zakładach przetwórstwa na terenie Holandii, Niemiec, Belgii, Francji i Polski. Rosyjskie Cherkizovo zajmuje w Europie drugie miejsce pod względem ilości ubijanych kurcząt brojlerów i trzecie ubijanych indyków.
Niektóre z wymienionych firm zaspokajają głównie popyt własnego rynku krajowego na mięso drobiowe z kurcząt brojlerów, inne natomiast znaczącą część swojej produkcji przeznaczają na eksport. Ponadto dla niektórych z nich ubój kurcząt brojlerów stanowi główny obszar działalności, natomiast dla innych produkcja mięsa drobiowego stanowi tylko część całej działalności obejmującej np. także ubój królików czy produkcję olejów roślinnych.