Salmonella znowu zaatakowała w Kanadzie

Kanadyjska Inspekcja Żywności podała, że w Kanadzie (prowincje Ontario, Quebeck, New Brunswick i Nova Scotia) w ostatnich dniach września u 13 osób wystąpiły objawy salmonellozy po zjedzeniu mrożonych panierowanych wyrobów ze świeżego mięsa kurcząt. W obecnej fazie dochodzenia nie ujawniono producenta drobiowych wyrobów.

Niepokój służb sanitarnych budzi fakt, że do podobnego zakażenia bakteriami Salmonella enteritidis doszło u 12 osób w czerwcu i sierpniu br.

Ponieważ na rynku oferowane są różne mrożone produkty zawierające świeże nie poddane wstępnej obróbce termicznej mięso drobiowe, zaleca się, aby klienci jedli mrożone produkty ze świeżego mięsa drobiowego wyłącznie po ich ugotowaniu (podgrzane do temperatury minimum 74°C, temperaturę wewnątrz produktu należy sprawdzić termometrem kuchennym z sondą), unikali jedzenia produktów poddanych obróbce tylko w mikrofali, starannie przeczytali zalecenia producenta o sposobie przygotowania wyrobu oraz stosowali rygorystyczne zasady higieny. 

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 3/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma