Rok 2020 będzie okresem dalszego wzrostu globalnej produkcji mięsa drobiowego
Wzrastający popyt i różne zdarzenia losowe będą napędzać wzrost światowej produkcji drobiarskiej w 2020 r.
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na wzrost popytu na mięso drobiowe jako białkowego produktu pochodzenia zwierzęcego będzie dalszy spadek produkcji wieprzowiny w 2020 r. z powodu ASF w Chinach (15% spadek w 2020 r., 25% spadek w 2018/2019 r.), w Wietnamie (spadek 10% w 2020 r.) i Filipinach (spadek 10-15% w 2020 r.). Najprawdopodobniej w okresie najbliższych dwóch lat (2021/22) Chinom uda się powstrzymać dalszy spadek produkcji wieprzowiny, a w okresie dalszych dwóch-trzech lat (2023/25) produkcja wieprzowiny zacznie wzrastać.
Wg analityków globalnego rynku drobiarskiego, prezentujących swoje prognozy podczas „IPPE 2020”, nawet dwukrotny rozwój produkcji drobiu w Chinach (dotychczas produkcja drobiu stanowiła ok. 30% produkcji białka zwierzęcego w tym kraju) wymagający niesłychanych nakładów finansowych i organizacyjnych (w 2019 r. produkcja drobiu w Chinach wzrosła zaledwie o 15%) nie zaspokoi popytu Chińczyków na białko zwierzęce.
Sytuacja ta powinna sprzyjać zarówno rozwojowi eksportu mięsa drobiowego, jak i nowym inwestycjom przemysłu drobiarskiego w krajach Ameryki i Europy gotowych zwiększyć swoją produkcję drobiarską na potrzeby mieszkańców krajów azjatyckich.