Rośnie liczba przypadków ptasiej grypy w krajach Europy Środkowej
Czeska służba weterynaryjna potwierdziła przypadek zachorowania kur niosek na ptasią grypę w jednym z gospodarstw we wsi Sztiepanov nad Svratką, woj. Wysoczyzna. W gospodarstwie padło sześć kur, a badania wykazały obecność wysoce zjadliwego wirusa H5N8.
Wcześniej przypadki zakażenia drobiu wysoce zjadliwym szczepem wirusa ptasiej grypy H5N8 stwierdzono na fermach drobiu w W. Brytanii, Polsce, Węgrzech, Rumunii i Słowacji. Wszędzie władze administracyjne wprowadziły odpowiednie środki ostrożności. Przypadki zachorowania drobiu na grypę stwierdzono także w Indiach, Nigerii, Chinach i Tajwanie, z tym, że nie zawsze były to szczepy wirusów grypy wysoce zjadliwe.
Do wysokiej śmiertelności drobiu przyczyniają się dwa szczepy wysoce zjadliwych wirusów grypy H5 i H7, które pojawiają się głównie, ale nie wyłącznie, u drobiu w chowie fermowym, szczególnie w przypadku nienaturalnie wysokiego zagęszczenia ptaków w danej fermie. Dla zdrowia ludzi groźne są szczepy wirusów grypy H1.
Wysoce zjadliwe szczepy wirusów ptasiej grypy w zasadzie nie występują wśród dziko żyjących ptaków, ale poprzez bezpośredni kontakt z chorym drobiem dzikie ptaki mogą również zarazić się i rozprzestrzeniać wirus w środowisku, a także chorować i padać.