Po wykryciu ptasiej grypy Polska walczy o utrzymanie eksportu mięsa drobiowego
Wystąpienie ptasiej grypy na terytorium Polski (fermy indyków, kur niosek i drobiu wodnego w woj. lubelskim i wielkopolskim) zamknęło dla eksportu polskiego mięsa drobiowego rynki m.in. Chin, RPA oraz Japonii. Ograniczenia eksportowe wprowadziły również Czechy, ZEA i Armenia.
Kluczowym elementem dalszego działania przemysłu drobiarskiego w Polsce, oprócz likwidacji zakażonych stad, bieżących administracyjnych ograniczeń wokół wykrytych ognisk ptasiej grypy i wzmożonych działań bioasekuracyjnych prowadzonych przez producentów drobiu, jest włożenie dużego wysiłku w zatrzymanie grypy ptaków na terenach już wskazanych jako zapowietrzone. Dodatkowym poważnym utrudnieniem mogą być przypadki grypy u ptaków dzikich.
Władze KRD-IG uzyskały wsparcie Komisji Europejskiej dla kampanii promującej w latach 2020-21 polskie mięso drobiowe w Chinach i Japonii. W przygotowaniu, przebiegu planowanej kampanii oraz w kontaktach i relacjach z lokalną chińską administracją i biznesem przedstawicieli Polski będzie wspierało biuro w Szanghaju.