Popyt na kurczęta organiczne będzie rósł w najbliższych latach
Nieustannie rośnie zainteresowanie konsumentów tuszkami oraz elementami kurcząt wyprodukowanych w technologii organicznej. Są to kurczęta charakteryzujące się zdecydowanie mniejszą ilością tłuszczu podskórnego i sadełkowego w porównaniu do kurcząt chowanych intensywnie w tradycyjny fermowy sposób, których mięso posiada naturalny pełny smak charakterystyczny dla mięsa w pełni dojrzałego.
Analitycy rynku produktów drobiarskich przewidują, że popyt na kurczęta organiczne będzie nadal rósł przynajmniej w okresie kilku najbliższych lat.
Dominujący obecnie wśród wielu konsumentów modny trend spożywania mniejszych ilości mięsa (fleksitarianizm) powoduje, że są oni zainteresowani zakupem zdrowszego mięsa drobiowego wyższej jakości, któremu w pełni odpowiada właśnie mięso kurcząt wolniej rosnących chowanych w organicznym systemie, czyli w niewielkich grupach liczących kilkaset ptaków ze stałym nieograniczonym dostępem do wolnych wybiegów (chów w warunkach naturalnych bez sztucznego oświetlenia i wymuszonej wentylacji), karmionych paszami wyprodukowanymi wyłącznie z organicznych surowców roślinnych (bez pestycydów, sztucznych nawozów, toksycznych środków ochrony roślin itp.), bez antybiotykowych stymulatorów wzrostu z wykorzystaniem leków wyłącznie w uzasadnionych przypadkach.