Jaja szturmem podbijają świat

Od ponad 20 lat jaja są znowu uważane za bardzo ważne źródło białka dla ludzi. Ale prawdziwe rewelacje wynikają dopiero z ostatnio opublikowanych wyników badań: regularne codzienne spożywanie jaj chroni ludzi w starszym wieku przed ryzykiem udaru i demencji.

Centrum Badania Jaj w Żywieniu (Egg Nutrition Centre) informuje, że w trakcie badań przeprowadzonych w USA na dużych populacjach niemowląt wykazano, że codzienne podawanie jednego jaja niemowlętom od 6 do 9 miesiąca ich życia poprawiało tempo ich wzrostu skutecznie przeciwdziałając niedowadze i nie powodując przy tym żadnych alergii.

Korzystny wpływ codziennego spożywania jaj stwierdzono też u dzieci w wieku szkolnym; pilotowe badania przeprowadzono w wielu krajach (Zambia, Etiopia, Ghana, Bangladesz i Burkino Faso).

O potencjalnych możliwościach wykorzystania ovo-peptydów i ovo-tłuszczów w poprawie zdrowia u ludzi poprzez zapobieganie starzenia się tkanek poinformował podczas Konferencji IEC 2017 dr F. De Meester, laureat nagrody dla Człowieka Roku w Przetwórstwie Jaj. 

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 12/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma