Zbiory surowców paszowych w UE w 2018/2019 są nieco niższe z powodu suszy
Raport Komisji Europejskiej dotyczący oceny dostępności surowców paszowych w krajach UE informuje, że z powodu niedoboru opadów w 2018/2019 zbiory surowców paszowych są nieznacznie niższe w porównaniu do poprzedniego okresu 2017/2018, w tym także białkowych surowców paszowych. W sezonie 2018/2019 kraje UE wyprodukowały 180,7 mln ton pasz, z czego 153,4 mln ton (prawie 85%) z surowców pochodzenia europejskiego.
Wprawdzie w celu zapewnienia odpowiedniej ilości surowców do produkcji pasz w sezonie 2019/2020 kraje UE będą musiały zaimportować surowce paszowe, zwłaszcza białkowe, to jednak zapotrzebowanie na pasze ogółem będzie nieco niższe w porównaniu do 2017/2018 z powodu mniejszego pogłowia bydła i trzody chlewnej. Autorzy Raportu twierdzą, że zmieni się też struktura importu surowców paszowych. W 2019/2020 zostanie zaimportowane więcej kukurydzy, chociaż głównym surowcem zbożowym wykorzystywanym w produkcji pasz w UE jest pszenica.
Natomiast import śruty sojowej będzie mniejszy m.in. ze względu na większe wykorzystanie przez europejskich producentów pasz śruty rzepakowej i nasion roślin strączkowych, wyprodukowanych w krajach UE. Nadal jednak import śruty sojowej będzie głównym źródłem zaopatrzenia europejskiego przemysłu paszowego w wysokobiałkowe surowce paszowe (samozaopatrzenie w tym zakresie wynosi ogółem w UE zaledwie 29%).
Głównym konsumentem pasz z wysokim udziałem kukurydzy i śruty sojowej jest produkcja kurcząt brojlerów, których największym producentem w UE jest Polska.