Chiny ogłosiły zawieszenie zakazu importu drobiu z USA
Sonny Perdue, sekretarz ds. rolnictwa w amerykańskim rządzie oraz Robert Lighthizer, przedstawiciel ds. handlu USA, 14 listopada ogłosili zawieszenie chińskiego zakazu importu drobiu z USA, jaki został wprowadzony w 2015 r. przez rząd chiński z powodu licznych przypadków ptasiej grypy na amerykańskich fermach brojlerów spowodowanych wysoce zjadliwym szczepem wirusa HPAI. Przypomnijmy, że w 2013 r. eksport amerykańskiego drobiu do Chin był wart ponad 500 mln USD, a w szczytowym momencie nawet 800 mln USD.
Amerykańscy producenci drobiu oczekują, że dzięki decyzji chińskiego rządu USA będzie mogło eksportować do Chin mięso i produkty drobiowe o wartości ponad 1 mld USD. Otwarcie chińskiego rynku dla amerykańskiego drobiu stanowi ogromną szansę stabilizacji naszej produkcji oraz zapewnia pracę dla tysięcy farmerów i pracowników zakładów drobiarskich w USA – oświadczył Sonny Perdue.
Decyzję Chin z zadowoleniem przyjęli przedstawiciele amerykańskiego Stowarzyszenia Producentów Drobiu NCC, Narodowej Federacji Producentów Indyków NTF oraz Komisji ds. Eksportu Drobi i Jaj USAPEEC dziękując Donaldowi Trumpowi, prezydentowi USA, oraz licznym przedstawicielom amerykańskiej administracji rządowej za ogromny wysiłek w celu zniesienia chińskiego zakazu eksportu amerykańskiego drobiu.
Niestety, decyzja o otwarciu chińskiego rynku na import drobiu z USA spowoduje poważne zagrożenie dla dotychczasowych eksporterów drobiu z innych krajów, w tym także z UE.