Przemysł drobiarski liderem zmian zachodzących w produkcji mięsa w Polsce

Przed największymi graczami z branży drobiarskiej jeszcze kilka lat spokojnego wzrostu – to jeden z wniosków wynikających z odbywającej się debaty "Rewolucja w branży mięsnej zmienia strategie firm"   podczas Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2019, jakie niedawno odbyło się w Hotelu Sheraton w Warszawie. Siedem ubojni, które wybudowano w ciągu ostatnich dwóch lat wskazuje, że sektor drobiarski znacząco wybiega przed szereg.

W polskiej branży mięsnej konsolidacja pozioma znajduje się już na pewnym etapie wdrożenia, natomiast wciąż brakuje konsolidacji pionowej. W branży drobiarskiej konsolidacja pionowa postępuje od wiele lat i w zasadzie jest już na wysokim poziomie, co przynosi określone zyski – stwierdził Jarosław Kowalewski, członek zarządu SuperDrob S.A. Częściowo jest ona wynikiem transakcji, a częściowo inwestycji w moce produkcyjne. Zakłady "średnie plus" zaczynają być duże, a duże zaczynają być bardzo duże.

Mirosław Koźlakiewicz, przewodniczący rady nadzorczej Cedrob S.A. ocenił, że dużym wyzwaniem dla branży jest to, że polskie firmy nie są firmami globalnymi. Owszem, jesteśmy obecni na obcych rynkach w handlu, ale nie jako producenci i to jest nasza słabość.

Prognozy FAO mówią o tym, że za kilkanaście lat spożycie mięsa na świecie się podwoi. Oczywiście, są trendy na odchodzenie od mięsa, ale żywność wegetariańska póki co nie podbija rynku globalnego ani polskiego. Dla Polski prognozowany wzrost spożycia mięsa to duża szansa.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 12/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma