Eksport jaj spożywczych w UE może być w 2017 r. rekordowo niski

W UE 75 % jaj spożywczych jest produkowanych przez zaledwie siedem krajów: Francję, Włochy, Niemcy, Hiszpanię, Wielką Brytanię, Holandię i Polskę.

Spośród krajów UE Holandia jest największym eksporterem jaj; ponad 66 % holenderskiej produkcji jest sprzedawane za granicę. Na kolejnych miejscach są: Polska, Niemcy, Hiszpania i Francja.

Niestety, eksport jaj z UE spada i wg prognoz analityków światowego rynku jaj wyniesie w 2017 r. zaledwie 220-225 mln ton (w 2014 – 233 mln ton, w 2015 – 280 mln ton, w 2016 – 247 mln ton; prognoza na podstawie eksportu w I półroczu 2017). Afera fipronilowa może przyczynić się do jeszcze większego spadku eksportu jaj z UE w 2017 r.

Ceny jaj spożywczych na rynku UE wahają się w zależności od popytu i podaży, a także odpowiednio w kolejnych porach roku. Najwięcej za jaja trzeba zapłacić w Szwecji, Danii, Austrii i Włoszech (175-195 €/100 kg jaj), najmniej w Belgii, Hiszpanii, Łotwie i Czechach (95-110 €/100 kg jaj).   

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 4/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma