Mięso z kaczek coraz częściej zastępuje mięso z kurcząt brojlerów na stołach mieszkańców krajów zachodnich

Produkcja kaczek stanowi znaczącą część przemysłu drobiarskiego w krajach azjatyckich i wschodnioeuropejskich, ale obserwując zachodzące ostatnio trendy i zmiany w kuchni mieszkańców europejskich krajów zachodnich i Ameryki Płn. (USA, Kanada) specjaliści spodziewają się, że już wkrótce mięso kacze będzie częściej spożywane i zajmie drugą pozycję po wszechobecnie panującym mięsie z kurcząt brojlerów, skutecznie przy tym wyprzedzając mięso indycze.

Wielu mieszkańców krajów azjatyckich twierdzi, że nie tylko mięso z kaczek jest znacznie bardziej smakowite niż mięso z kurcząt, ale również kacze jaja są częściej przez nich zjadane aniżeli jaja od kur niosek.

Wprawdzie produkcja kaczek jest nieco droższa w porównaniu do produkcji kurcząt brojlerów, ale nie aż w takim stopniu, by mogło to stanowić skuteczną barierę dla wzrostu spożycia tego rodzaju mięsa – uważają specjaliści rynku drobiarskiego i dietetycy, kształtujący przyzwyczajenia ludzi do spożywania różnych produktów.

Warto przypomnieć, że na polskich stołach już od kilku lat coraz częściej goszczą dania z mięsa kaczego.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 12/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma