Polskie drobiarstwo aktywnie rozwija się
Dariusz Goszczyński objął funkcję Dyrektora Generalnego Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG) zastępując Łukasza Dominiaka, który był związany z KRD-IG od 2011 roku.
SuperDrob S.A. nabył od BBP Sp. z o.o. w Goleniowie zakład specjalizujący się w produkcji elementów pieczonych z drobiu. Zakład zatrudnia 50 osób – mówi Jarosław Kowalewski, członek Zarządu ds. Strategii i Rozwoju SuperDrob S.A. To już drugi zakład w tym roku oddany do użytku. Na początku roku uruchomiliśmy wytwórnię pasz w Łukowie – dodaje Kowalewski.
Wcześniej Animex uruchomił nowoczesny i jeden z najbardziej innowacyjnych w Europie zakład drobiarski Animex K3 w Korytach (gm. Daszyna). Zakład będzie przerabiał 400 tys. kurcząt dziennie.
Metody i możliwości ograniczania emisji amoniaku z rolnictwa, w tym z produkcji drobiu, zostaną szczegółowo omówione podczas organizowanego przez Fundację na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa seminarium „Wdrażanie dyrektywy NEC oraz konkluzji BAT w zakresie redukcji emisji amoniaku z rolnictwa”, które odbędzie się 10 października 2019 r. w Warszawie. Przekazana podczas seminarium wiedza przyczyni się do poprawy jakości powietrza, a przez to do poprawy zdrowia całego społeczeństwa.