Brazylia radzi ostrożność w ocenie wzrostu popytu na mięso drobiowe w Chinach
W trakcie International Poultry and Swine Show of Brazil (SIAVS) prezesi największych brazylijskich firm drobiarskich przedstawili swoją wizję dalszej produkcji drobiu w Brazylii.
Mario Lanznaster, prezes Aurora Alimentos, Lorival Luz, prezes BRF i Gilberto Tomazoni, prezes JBS wspólnie stwierdzili, że w sytuacji pojawiających się sygnałów o nadprodukcji mięsa drobiowego, zwłaszcza fileta piersiowego, na świecie, należy być bardzo ostrożnym przy podejmowaniu decyzji o inwestowaniu w dalsze zwiększanie produkcji drobiu.
Wzrost popytu na mięso w Chinach tylko częściowo jest wynikiem zmniejszenia produkcji trzody chlewnej z powodu ASF, ponieważ trwa on już od kilkunastu lat i głównie jest spowodowany wzrostem zamożności ekonomicznej Chińczyków i zmianami w ich codziennej diecie. Przy czym straty w pogłowiu tch w Chinach są tak duże, że cała nadwyżka wieprzowiny produkowanej w Brazylii i USA nie jest w stanie ich pokryć.
Jednocześnie warto podkreślić, że ze względu na tradycję mięso drobiowe nie zastąpi wieprzowiny w codziennej diecie Chińczyków. Straty są wprawdzie ogromne, ale głównie w przydomowym chowie świń i jeśli uda się zrealizować rządowi Chin przyjęty plan, to w stosunkowo krótkim czasie powinna wzrosnąć przemysłowa produkcja trzody chlewnej i zwiększenie podaży krajowej wieprzowiny. Tak więc ci, którzy planują zwiększenie produkcji drobiu przewidując zwiększenie eksportu mięsa drobiowego do Chin mogą zostać z pustymi kurnikami szybciej, aniżeli to sobie można wyobrazić.