Znaczący wzrost własnej produkcji drobiu w Chinach
Mniejsza podaż wieprzowiny z powodu szerzącej się w chińskiej produkcji trzody chlewnej choroby ASF stymuluje w Chinach wzrost popytu na różne elementy drobiowe, w tym także na mięso drobiowe, tworząc sprzyjające warunki dla rozwoju własnej produkcji drobiu w tym kraju.
W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2019 r. Chiny zaimportowały 424 tys. ton drobiu (wzrost o 51% w porównaniu do tego samego okresu w 2018 r.), głównie z Brazylii (prawie 300 tys. ton), ale także z Tajlandii i Argentyny. Warto podkreślić, że Chiny importują głównie skrzydełka, tylne ćwiartki oraz stópki, natomiast tylko w niewielkiej ilości filet piersiowy, mniej popularny w codziennej chińskiej diecie.
Przewidywany rozwój produkcji drobiu w Chinach przejawia się między innymi wzmożonym w ostatnim czasie imporcie przez chińskie firmy drobiarskie piskląt stad prarodzicielskich mięsnych (brojlerowskich). Zapotrzebowanie na pisklęta prarodzicielskie mięsne, zaspokajane przede wszystkim importem, wzrosło o 49% w porównaniu do 2018 r.
Analitycy światowego rynku drobiarskiego przewidują, że znaczący wzrost własnej produkcji drobiu w Chinach może utrzymywać się w najbliższych latach.