Produkcja kurcząt brojlerów wolnorosnących nie jest droższa od tradycyjnej

Naukowcy z Wageningen University w Holandii przeprowadzili wspólnie z aktywistami World Animal Protection badania w celu określenia rzeczywistych kosztów produkcji brojlerów wolnorosnących w porównaniu do kosztów produkcji brojlerów szybkorosnących na fermach w Holandii, USA, Tajlandii, Brazylii i Chinach, krajach, które stanowią czołówkę światowych producentów i eksporterów mięsa drobiowego. Raport z tych badań jest dostępny na stronie World Animal Protection.

Wyniki badań przeprowadzonych przez holenderskich naukowców wskazują, że zmniejszenie zagęszczenia kurcząt z 40 kg żywej wagi/m2 do 30 kg żywej wagi/m2 powierzchni kurnika zwiększy koszt produkcji brojlerów w Holandii o 6-7%, w USA o 12-13%, a w Brazylii, Chinach czy Tajlandii najwyżej o 15%, czyli znacznie mniej aniżeli wskazywałyby na to wyniki niektórych wcześniej przeprowadzonych badań; wzrost kosztów produkcji brojlerów z powodu zmniejszenia zagęszczenia szacowano nawet na 49% (np. badania Elanco Animal Health z 2015 r.).

Znacząco rośnie też zainteresowanie klientów mięsem drobiowym pochodzącym od kurcząt brojlerów, które rosną w wolniejszym tempie, mają dostęp do naturalnego światła oraz możliwość realizowania swoich naturalnych zachowań (grzebanie czy wysiadywanie na grzędach), czyli – mówiąc najprościej – nie cierpią.   

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 12/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma