Ograniczenie ukraińskiego eksportu mięsa drobiowego na rynki UE

Eksport mięsa drobiowego ogółem (objęty cłami i bezcłowy) z Ukrainy do UE zwiększał się w ciągu kilku ostatnich lat (80 tys. ton w 2017 r., 123 tys. ton w 2018 r.) budząc uzasadnione zaniepokojenie europejskich producentów, chociaż ilość mięsa drobiowego importowanego z Ukrainy do UE stanowi zaledwie 1% europejskiej produkcji. Ukraina jest trzecim eksporterem mięsa drobiowego na europejskie rynki po Tajlandii i Brazylii.

Wg europejskich producentów drobiu, głównie z Polski, oraz przedstawicieli AVEC okazało się, że ukraińscy producenci wykorzystali lukę w zawartej między Ukrainą i UE umowie handlowej zwiększając bezcłowy eksport fileta piersiowego z kością (27 tys. ton w 2017 r., 50 tys. ton w 2018 r. ), określanego jako „pozostałe elementy” (klasyfikowane pod kodem celnym 2071370), który po obróbce w należących do MHP zakładach drobiarskich w Holandii i Słowenii, ale także w niektórych zakładach drobiarskich w Niemczech i Polsce, trafiał na rynki europejskie jako „czysty” filet. Holandia w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2019 r. zaimportowała ponad 17 tys. ton fileta piersiowego z kością.

Przygotowany przez Komisję Europejską nowy aneks wg przepisów DCFTA do umowy handlowej między UE i Ukrainą, który wymaga jeszcze zatwierdzenia przez Parlament Europejski, ogranicza bezcłowy eksport ukraińskiego mięsa drobiowego do 70 tys. ton rocznie, w tym także fileta piersiowego z kością.

Ponieważ wynegocjowany kontyngent eksportowy nie zadowala ukraińskich producentów drobiu, a KE na razie nie wyraża zgody na jego zwiększenie, najprawdopodobniej ukraińscy producenci drobiu nie będą interesować się europejskim rynkiem w takiej skali jak dotychczas i swoje eksportowe zainteresowania skierują w stronę Japonii, Chin i krajów Bliskiego Wschodu.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 12/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma