Spożywanie jaj zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji i choroby Alzheimer

Wyniki badań przeprowadzonych na University of Eastern we Finlandii wskazują, że spożywanie fosfatydylocholiny, zawartej w jajach spożywczych i w innych produktach pochodzenia zwierzęcego, skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia objawów starczej demencji, choroby Alzheimera oraz wspomaga funkcje rozpoznawcze u osób w podeszłym wieku.

Trwające pięć lat badania zostały przeprowadzone na grupie 2500 mężczyzn w wieku 42-60 lat i obejmowały szczegółową analizę diety badanych oraz ich codzienne zwyczaje. Wyniki badań wskazują, że ryzyko wystąpienia objawów demencji starczej jest o 28% mniejsze u osób, które regularnie spożywają w swojej codziennej diecie fosfatydylocholinę. Spożywanie fosfatydylocholiny poprawiało też pamięć i zdolności językowe.

Fostatydylocholina stanowi około 40% wszystkich fosfolipidów błony komórkowej, zapewniając jej prawidłową płynność i inne właściwości biofizyczne. W przypadku zmniejszonej płynności błon komórkowych hepatocytów może dochodzić do zaburzeń czynności wątroby, dlatego fosfatydylocholina ma również kluczowe znaczenie w zachowaniu prawidłowej funkcji tego narządu.

Głównym źródłem fosfatydylocholiny są jaja i różne rodzaje mięsa. Warto przypomnieć, że w Polsce spożycie jaj jest stosunkowo niewielkie. Pomimo ogromnych walorów zdrowotnych jaj wielu lekarzy nadal ciągle ostrzega swoich pacjentów przed spożywaniem więcej niż dwóch jaj tygodniowo. Trwa też coraz bardziej agresywna kampania przeciwko spożywaniu mięsa.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 12/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma