Rosnący import mięsa drobiowego z UE pogarsza trudną sytuację filipińskich producentów kurcząt brojlerów
Nieoczekiwanie w pierwszych pięciu miesiącach 2019 r. znacząco wzrósł o 23% (porównując r/r) eksport mięsa drobiowego z UE na rynek filipiński. UE wyeksportowała do Filipin w okresie od stycznia do maja 2019 r. 82,5 tys. ton mięsa drobiowego (178 tys. ton w całym 2018 r.), co stanowi 10% europejskiego eksportu mięsa drobiowego ogółem w tym czasie i stawia rynek filipiński na pierwszym miejscu wśród importerów mięsa drobiowego z UE.
Warto przypomnieć, że w 2018 r. na Filipinach wyprodukowano o 4,07% więcej kurcząt brojlerów w porównaniu do 2017 r. (1,83 mln ton mięsa drobiowego), natomiast w pierwszych dwóch kwartałach 2019 r. produkcja kurcząt brojlerów wzrosła aż o 7,2%.
Rosnący import mięsa drobiowego, wspierany przez rząd Filipin, stawia w bardzo trudnej sytuacji zwłaszcza mniejszych i średnich filipińskich producentów, ponieważ wzrost produkcji kurcząt brojlerów na Filipinach w latach 2017-2019 spowodował spadek cen skupu i brak opłacalności tej produkcji.