Brazylia planuje wzmożoną ekspansję mięsa drobiowego na światowych rynkach
„Dwa lata po ogromnej aferze z jakością brazylijskiego mięsa drobiowego dzięki przeprowadzonym dogłębnym zmianom przed brazylijską produkcją mięsa drobiowego otwierają się nowe ogromne szanse rozwoju” – powiedział Francisco Turra, prezes ABPA (Brazylijskie Stowarzyszenie Producentów Białka Zwierzęcego), otwierając 27 sierpnia Międzynarodowe Targi Drobiu i Trzody Chlewnej SIAVS 2019 w Sao Paulo.
„Naszym marzeniem jest nowa Brazylia” – powiedział na otwarcie SIAVS 2019 Marcos Prado Troyjo, sekretarz stanu ds. międzynarodowego handlu w brazylijskim Ministerstwie Ekonomii – „kraju bogatego i dostatniego, rozwiniętego, społecznie sprawiedliwego, sprzyjającego rozwojowi gospodarki i tworzącego pozytywny klimat dla ludzi gotowych spełniać swoje marzenia”.
W obliczu napiętej sytuacji światowego handlu i grożącej deglobalizacji w wyniku toczonej wojny handlowej między USA i Chinami brazylijski przemysł drobiarski oferuje ponad 70 krajom na całym świecie współpracę opartą na zaufaniu i nowoczesnym bezpieczeństwie żywności. Dobrym przykładem takiej współpracy jest porozumienie handlowe zawarte z krajami UE, Kanadą, Meksykiem czy Singapurem.
Niestety, poważnym światowym problemem jest wszechogarniająca dezinformacja, która dotyka również Brazylię. „Wbrew medialnym doniesieniom i opiniom wielu polityków brazylijski przemysł żywnościowy nie jest zaangażowany w pożary amazońskich deszczowych lasów tropikalnych” – oświadczyła Tereza Cristina Corrêa da Costa Dias, brazylijska minister rolnictwa. „Na terenie Amazonii Brazylia nie uprawia kukurydzy czy soi i nie ma żadnych ferm drobiu lub trzody chlewnej” – wyjaśniła Tereza Cristina.